U utorak, 21. marta 2017. godine, na Univerzitetu Jugoistočne Evrope u Makedoniji, mr. sc. Suada A. Džogović uspješno je odbranila doktorsku disertaciju na temu "Političko-kulturni utjecaj Republike Turske na Zapadni Balkan: Analiza odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Kosovo" i time stekla zvanje doktora političkih nauka.

Ispitnu komisiju sačinjavali su prof. dr. Etem Aziri – predsjednik komisije, prof. dr. Blerim Reka – član, prof. dr. Redžep Škrijelj – član, prof. dr. Veli Kreci – član i prof. dr. Hasan Jashari – mentor.
Kao kćer eminentnog bošnjačkog akademika, dr. Suada A. Džogović vezana je za naučno-istraživački rad koji je njen fah. Otac dugi niz godina prenosio na nju, što je značajno utjecalo na njeno buduće naučno opredjeljenje u kojem je pokazivala visoke rezultate. Ovo pararelno iskustvo omogućilo joj je da u međuvremenu objavi znatan broj naučnih radova različitih profila iz oblasti humanističkih nauka u najeminentnijim časopisima i zbornicima čime je nedavno stekla poziciju člana Međunarodnog ekspertnog tima za istraživanje genocida, Kanada (Institute For Research of Genocide Canada  - IGC).
S obzirom na ključnu važnost Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo u povijesnom kontekstu turskog utjecaja u jugoistočnoj Evropi, ali i u aktualnoj dinamici međunarodnih odnosa na jugoistoku Evrope, dr. Džogović je odbranila vrlo aktualnu temu za doktorsku disertaciju dajući jedno novo viđenje fenomena zvanog povijest Turske, njenog euroazijskog geopolitičkog položaja, njenih ekonomskih i socijalnih uspjeha od vremena stvaranja moderne, evropske i sekularne Turske, pa do njenih najviših ekonomskih, demokratskih i političkih standarda, danas, u okvirima svjetske zajednice naroda. 
Kako potvrđuje u svojoj disertaciji, fenomen navodne neoimperijalističke težnje Turske prema regijama koje su nekada pripadale Otomanskom carstvu ne bi trebao predstavljati adekvatan okvir pojedinih balkanskih država prema vanjskopolitičkoj strategiji savremene Turske. Realno sagledavanje upućuje da je uloga Turske u međunarodnim odnosima ne samo neizbježna već i ključna, te da će se u budućnosi ova država sve više pozicionirati kao aktivan partner država Zapadnog Balkana i Europske Unije. Međutim, ostaje pitanje, da li je Turska i dalje intenzivno usmjerena članstvu u Uniji ili je otkrila neke nove prioritete, što bi mogle biti države Sredne Azije, Crnomorskog regiona ili je to možda Rusija... 
Prema mišljenju komisije, dr. Suada A. Džogović je odbranila jednu od najboljih disertacija u povijesti Univerziteta Jugoistočne Evrope, što će doprinijeti boljem razumijevanju unutarnje i vanjske politike Turske, njenom angažmanu u okviru Zapadnog Balkana i evropske zajednice naroda, a u konačnici razvoju savremene društveno-političke i socio-kulturne teorije i prakse Zapadnog Balkana.