U organizaciji prosvjetnih radnika osnovnih škola "Svijetlost" iz Manastirice, "Ekrem Rexha" iz Ljubižde u ponedjeljak je u bioskopu Dokukino po prvi put poslije okončanja rata na Kosovu prikazan film sinhronizovan na bosanskom jeziku.

Najmlađi učenici škola "Svijetlost" iz Manastirice, "Ekrem Rexha" iz Ljubižde, "Abdyl Frasheri" i "Mati Llogoreci" iz Prizrena su, u organizaciji svojih učiteljica i učitelja, u ponedjeljak posjetili Dokukino gdje su mogli da odgledaju animirani film "Richard Roda".

Za mnoge učenike je ovo prvi odlazak u bioskop, a ovo je, poslije rata na Kosovu, prvi put da se prikazuje film sinhronizovan na bosanskom jeziku.

Učiteljica Šejla Arifi-Mujovi kaže da je ovo bio jedan veliki doživljaj za sve učenike kojima je ovo bio prvi odlazak u bioskop.

"Šteta je da naša djeca nemaju mogućnost da gledaju filmove sinhronizovane ili titlovane na bosanskom. Odlaskom u bioskop djeca stiču naviku praćenja kulturnih dešavanja, socijalizuju se i uz to dobro zabavljaju, a dobro i adekvatno odabran sadržaj može pomoći emocionalnom razvoju djeteta kao i sticanju dobrih normi ponašanja", rekla je učiteljica Šejla, zahvalivši se nadležnima iz Dokukina koji su im omogućili projekciju sinhronizovanu na bosanskom jeziku.

U Prizrenu radi samo bioskop "Dokukino" koji je u sastavu Dokufesta i prikazuju se filmovi sa prevodom na albanskom jeziku.

Wendy Robinson, koja je prisustvovala projekciji filma na bosanskom jeziku je na svojem Instagram profilu napisala da se puno zahvaljuje na pozivu svoje škole.

"Ovo je bio prvi film sinhronizovan na bosanskom jeziku koji je prikazan na Kosovu od okončanja rata, 1999. godine", napisala je Wendy Robinson, profesorka engleskog jezika u osnovnoj školi "Abdyl Frashëri" .