Na poziv Ismaila Kasdemira, predsjednika Organizacionog odbora za obelježavanje Čanakaljea, potomci Čanakaljskih šehida iz Gore, njih 23, učestvovali su na obilježavanju 102. godišnjice Čanakaljea. Sa Kosova su još boravili predstavnici Vlade kosova, lokalne samouprave i predstavnici dijaspore.

Potomci Čanakaljskih šehida iz Gore su se susreli sa Ismailom Kasdemirom, predsjednikom Organizacionog odbora za obelježavanje Čanakaljea. Učestvovali su na ručku sa Numanom Kurtulmuşom, zamjenikom turskog premijera.

Prisustvovali su na centralnu svečanost, na koju su se obratili premijer Republike Turske Binali Yildirim i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan. Posjetili su šehidska mezarja i druge spomenike. Susreli se i razgovarali sa mnogim zvaničnima Republike Turske.

Putovanje je finansirano od strane Organizacionog odbora za obilježavanje Čanakaljea. Ove godine su direktni potomci šehida imali pravo povesti sa sobom još jednu osobu.

Gora kao učesnik bitke na Čanakaljeu nastavlja obilježavati i sjećati se na šehide. Republika Turska je još jednom pokazala da se podjednako sjeća na svakog ko je učestvovao u odbranu Turske.

Bitka kod Galipolja (Çanakkale Savaşları)

Ujedinjene snage Britanskog carstva i Francuske povele su ovu bitku u namjeri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu nad strateški bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima. Pokušaj je bio neuspješan i u cijeloj bici poginulo je, kako se procjenjuje, oko 131.000 vojnika, dok ih je ranjeno 262.000.

U turskim izvorima ova se bitka zove Çanakkale Savaşları (Bitka kod Çanakkalea, prema gradu Çanakkaleu na južnoj, azijskoj strani Dardanela), dok se u američkim izvorima zove Dardanelles Campaign. U Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu bitka se jednostavno zove Gallipoli.

1914. godine, na poziv debarskog muftije, koji je poslao glasnike na poziv u odbrani vatana, iz Gore je formiran Gora Tabori (Gorski tabor) koji je brojio oko 500 vojnika. Glavni polazak je bio iz sela Zli Potok. Gotovo svi su poginuli, samo je 10-ak preživjelo i vratilo se u Goru.

Pomorska bitka koja se desila između 3. novemba 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na ovom mjestu odvijala od 25. aprila 1915. godine do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji turske i svih muslimanskih naroda.


RadioGora.org