Predstavnici Koalicije Vakat sa specijalnom predstavnicom EU

Kako je objavio na svom fb-profilu, Ćerim Bajrami, zastupnik Koalicije Vakat “na sastanku sa Natalijom Apostolovom, specijalnom predstavnicom EU na Kosovu, smo kao većinski predstavnici Bošnjaka, zatražili podršku u ostvarivanju naših ustavnih i zakonskih prava”.

Decentralizacija opština sa bošnjačkom većinom, rješavanje problema u obrazovanju na bosanskom jeziku, aktivniji angažman EU u uspostavljanju kontakata institucija Kosova i BiH, u rješavanju problema slobode kretanja i bezviznog režima, teme su razgovora sa specijalnom predstavnicom EU na Kosovu.
Na sastanku je, kako je Bajrami dodao, rečeno da je “dosta toga već odrađeno na višem nivou, čak do Brisela, kako bi se ukinuo problem viza između Bosne i Kosova. U tom procesu je uključeno Ministarstvo vanjskih poslova Kosova i nekih institucija u BiH, uz posredovanje Komisije za vanjske poslove Skupštine Kosova”.
Ministar bez portfelja, Rasim Demiri, na sastanku je govoreći o decentralizaciji, rekao je da je upućeno mnogo zahtjeva oko formiranja opština sa bošnjačkom većinom, pogotovo zahtjev za opštinom u Rečanu, te da od nadlježnog ministrastva, odnosno Vlade Kosova, još uvijek nema odgovora.
Na sastanku sa Apostolovom, istaknuto je da zalaganje predstavnika Bošnjaka oko pitanja decentralizacije, kao jedinstvena želja Bošnjaka, mora biti podržano pritiskom i međunarodne zajednice.
Aktivnije uključivanje Kancelarije EU na Kosovu je zatraženo i u pogledu podrške obrazovanja na bosanskom jeziku.
"Koordinacijom MONT-a sa resornim ministarstvima u zemljama regije, posebno oko rješavanje problema nedostatka literature za manjinske zajednice, može se lakše stići do cilja”, dodao je zastupnik Bajrami.
Govoreći o obrazovanju na bosanskom jeziku, Natalija Apostolova, šefica EU kancelarije u Prištini, kazala je da “imaju dobre planove u pružanju pomoći obrazovanju na Kosovu, koje je u opštoj krizi", te da će u okviru tih ideja, uzimajući u obzir zahtjeve nevećinskih zajednica, u ovom slučaju Bošnjaka, biti dat zaseban fokus.
Na kraju ovog susreta, dogovoren je nastavak redovnih kontakata oko pitanja decentralizacije, obrazovanja, ali i o drugim temama i problemima koji tište bošnjačku zajednicu na Kosovu.