U sklopu projekta "Zajedno u Evropu - Podrška podizanju nivoa svijesti bošnjačke zajednice o značaju SSP i Evropskoj Uniji“, jučer je u Prizrenu, u organizaciji NVO "Equality", održan skup na kome je prezentirani rezultati i zaključci ovog tromjesečnog projekta, koji je podržalo Ministarstvo za evropske integracije Vlade Kosova.

Skupu je pored službenika u opštinskim direktorijatima i predstavnika ministarstva, prisustvoao i poslanik u Skupštini Kosova Ćerim Bajrami.
Koordinator projekta Senada Sagdati kaže da su ovim projektom bile predviđene sedam radionice koje su organizovane u mjestima Župe kao i u gradu Prizrenu, gdje su bili uključeni pretežno mladi ljudi koji su pokazali veliko interesovanje na ovu temu.
"Na današnjem skupu smo prezentirali razmišljanja mladih učesnika radionica o našem putu ka Evropskoj uniji. Zbog čega bi oni željeli biti dio EU, o slobodnim putovanjima i posjetama svojih najbližih u državama EU, da li bi nam život dobio na kvalitetu ako bi postali dio EU, bile su neke od tema na ovim radionicama. Imali smo i par radionica gdje se govorilo o Sporazumu demarkacije sa Crnom Gorom koja je jako bitna za viznu liberalizaciju. Putovanje bez viza je veoma bitno mladima, a i starijim osobama, bilo je i žena od preko 60 godina koje su došle kako bi se informisale kada bi mogle posjetiti svoju djecu u državama EU bez komplikovane procedure dobijanja viza i dugog stajanja u redu pred mnogim ambasadama u Prištini“, rekla je Senada Sagdati iz NVO "Equality", koorinatora projekta. 
Građani Kosova su jedini u regionu koji su bez mogućnosti da se slobodno kreću u zemljama EU. 
Mora se mnogo više i transparentnije raditi na ovoj temi, obuhvativši predstavnike vlasti i svih onih faktora, tj. predstavnika međunarodnih institucija koji bi pomogli u rješavanju ovog problema za građane Kosova, jedan je od zaključaka sa ovog skupa u Prizrenu.