Karavan pjesnika nastavlja svoj pohod, posjetama osnovnim školama u prizrenskoj opštini. Ovoga puta domaćin je bila OŠ „Planjane“ u istoimenom župskom selu, jedna od najstarijih obrazovnih ustanova sa stoljetnom tradicijom.

Učenici su shodno propozicijama organizatora iz Udruženja književnika i stvaralaca i lista „Imza“, pokazali svoje umijeće u interpretaciji i recitovanju pjesama poznatih stvaralaca iz bošnjačke zajednice.

A učesnici na pjesničkom času u Planjanu su bili: Agim Rifat Yeşeren, Mustafa Balje i Uzeir Ajradini.

Učenici, njih 20-ak, su u takmičarskom dijelu pokazali svoje umijeće, govoreći tekstove poznatih bošnjačkih pjesnika iz Prizrena i Župe.

Stručni žiri sastavljen od pjesnika, učesnika literarnog časa, izabrao je najbolje. Prvo mjesto je pripalo učenici Amiri Azari, dok su nagrađeni i Senih Ajradini, Mehro Sezairi, Melih Azari i Zulejha Saliji. Njima su uručene nagrade - knjige poznatih pjesnika.

Inicijator ovog druženja, turski pjesnik, pozorišni pisac, novinar i publicista Agim Rifat Yeşeren, nakon uručivanja nagrada, rekao je da su djeca pokazala veliki talenat te da uz pomoć svojih nastavnika i učitelja je važno da nastave u svom usavršavanju.
 „Ovo je još jedna u nizu posjeta ovoj školi. Izražavam veliku zahvalsnost direktoru i upravi škole, nastavnicima i učiteljima, koji su i ovoga puta pokazali veliko srce i dobru organiziranost. Ovo je najbolji način afirmacije pisane riječi i otkrivanja talenta kod učenika osnovnih škola. Nadamo se da će i ubuduće biti nastavljena naša saradnja, u cilju uspostavljanja prisnijih veza učenika sa pjesništvom“, dodao je Rifat Yeşeren, dok je njegov kolega, pjesnik Mustafa Balje, govorio o važnosti upotrebe standardnog bosanskog jezika i pravopisa.

„Sa maternjim, bosanskim jezikom, kroz čitav život ćete se susretati. To je polazna tačka u vašem daljem školovanju i karijeri, bez koje se ne može. Kroz čitanje vam se istovremeno otvaraju mnoga vrata. Neko će od vas biti inženjer, učitelj, pravnik..., i što vam više bude bogatiji jezik izražavanja, bit će vam mnogo lakše u životu i radu. Još jedna je velika prednost što možete otkriti i svoj talenat za pisanje i interpretaciju teksta“, rekao je pjesnik i novinar Mustafa Balje.

Pjesnik Uzeir Ajradini, inače mještanin Planjana i učitelj u penziji, pozvao je učenike da posvete više pažnju na čitanje te da se oprobaju u pisanju proze ili poezije.

„Ovim druženjem, koje ima takmičarski karakter, željeli smo da otkrijemo vašu sklonost za interpretacijom, govorom i recitovanjem poetskih radova. Obzirom da sam skoro čitav svoj radni vijek, posvetio poučavanju mnogih generacija, ubjeđen sam da naša škola i u ovo vrijeme ima talentiranih učenika“, kazao je Ajradini.

Alen Azari, direktor OŠ “Planjane“, odajući priznanje pjesnicima, nastavnicima i učiteljima, koji su učestvovali u organiziranju ovog pjesničkog dručenja, naglasio je da će ovaj skup dodatno motivisati učenike u upoznavanju pjesničkih vještina i uticati na njihovo sazrijevanje i intelektualni razvoj.

Agim Rifat, direktor i urednik Udruženja književnika i stvaraoca i časopisa ,,IMZA“, školskoj biblioteci uručio je značajan broj knjiga, autora koji stvaraju na bosanskom i turskom jeziku.