Srednja viša tehnička škola "11. mart" proslavila Dan škole svečanom sjednicom te prigodnim programom učenika i profesora.

Ovim povodom su marljivi učenici ove škole zajedno sa svojim profesorima organizirali izložbu svojih radova, koju su posjetili mnogi zvaničnici iz javnog i političkog života grada, kao i roditelji koji su bili veoma ponosni na rad i uspjeh svoje djece.  
Ovu multietničku školu pohađa oko 1000 učenika iz albanske, turske i bošnjačke zajednice u smjerovima poput elektrotehnike, dizajner-sofver, arhitekture te mnogih drugih, koji su jako atraktivni mladima – budućim inženjerima.
Profesor u nastavi na bosanskom Masar Šašivari, inženjer elektrotehnike, kaže da su učenici u danu koji su nazvali "Open Day" povodom Dana škole organizirali javnu izložbu svojih radova i dostignuća u smjerovima koje uče.
"Danas su svi naši sugrađani mogli doći da vide izložbu dostignuća naših učenika i razgledati kabinete u našoj školi koji su među najmodernijima, ne samo u gradu već i šire. Prema reakcijama današnjih posjetioca utisci su veoma pozitivni", kaže profesor Šašivari. 
Nastavu na bosanskom na tri smjera - Dizajn-sofvera, Arhitektura i Dizajn mode u ovoj školi pohađa oko 100 učenika. 
"Ako uporedimo prošlu školsku godinu kada smo imali daleko manji broj učenika na bosanskom, ove školske godine je taj broj mnogo veći. Veoma smo zadovoljni i sasvim je jasno da su ovo i najtraženiji smjerovi kod novih generacija učenika", istakao je profesor Masar Šašivari. 
Jedna od istaknutijih učenica je i Amina Odžini, učenica 11. razreda na smjeru Dizajn mode, koja je vrlo talentirana u crtanju, a koja po riječima njene profesorice, crta i sveske za animirane tj. crtane filmove, a voli crtati i portrete i mrtvu prirodu. Učenice sa ovog smjera su za potrebe izložbe same dizajnirale i izradile odjeću, koju su posjetioci mogli vidjeti, što je veliki uspjeh i za njih i za njihove  profesore.
Sa druge strane potrebno je pomenuti arhitektu Afërditu Berishu-Shabollari, dugogodišnjeg profesora u smjeru arhitekture, smjer koji je unazad nekoliko godina mnogo "tražen" od strane učenika koji završavaju osnovne i niže srednje škole te upisuju ovaj smjer. 
"Ovdje imamo mnogo talentiranih učenika gdje se kroz mnoge projekte vidi njihov rad na ovoj današnjoj izložbi. Recimo da mi je veoma žao što ne sarađujemo sa drugim kosovskim školama gdje bismo razmjenjivali naša saznanja iz svijeta arhitekture no pokušaću, sa svojim kolegama, da uradimo nešto na tom planu jer je to veoma traženi smjer", rekla je profesorica Afërdita za naš portal.
S obzirom da škola "11. mart" ima dugogodišnju tradiciju te da se, kako reče jedan profesor, "u ovim hodnicima i učionicima škole kreću budući inženjeri, modni dizajneri, kompjuterski stručnjaci, informatičari... te da im je veoma drago jer se njihov profesorski rad ne svodi samo na knjigu i predavanja na času, već i na prktični dio, kroz njihove želje, saznanja, marljivosti, kreativnosti i velikoj energiji, što se vidi po današnjoj uspješnoj izložbi".
Tehnička škola "11. mart", gdje učenici biraju neki od obrazovnih profila u područjima rada mašinstva, elektrotehnike, građevine i tekstilstva, put je na njihovom profesionalnom osposobljavanju za struku kojom će se ubuduće baviti uz njihovu širu profesionalnu orijentaciju.