Prelijepi ambijent novootvorene banket sale “Dardania Palace" u Prizrenu dodatno su uljepšale Bošnjakinje iz Župe, Podgora i one koje žive u gradu, kao i žene iz drugih zajednica u zajedničkoj proslavi Dana žena – 8. marta.

U ime Demokratske stranke Bošnjaka, organizatora ove proslave, goste su na ulazu dočekali i pozdravili poslanica u Skupštini Kosova Duda Balje i odbornica Skupštine grada i predsjednica Foruma žena DSB-a Memnuna Ajdini. 
Ni loše vrijeme niti udaljenost mjesta nije spriječilo mnoge aktivistkinje, simpatizerke kao i mnoge žene iz svijeta obrazovanja, kulture, zdravstva, kao i domaćice iz bošnjačkih sredina u Župi, Podgoru i Gori, gošće iz pećko-istočkog kraja, iz Mitrovice, Prištine i Peći da prisustvuju zajedničkoj proslavi. 
Najprije je prisutne pozdravila poslanica Duda Balje, koja je u svom obraćanju istakla da položaj žena svih zajednica u modernom kosovskom društvu mora biti pojačan zapošljavanjem žena u mnogim društvenim oblastima.
“Tokom historije vodili se ratovi i zbog žena. Bilo je i velikih ljubavi ali i velikih ljudskih tragedija upravo zbog žena koje, svojevremeno, nisu bile poštovane i emancipovane kao danas. Živimo u savremenom dobu gdje moderna žena mora naći vremena i odgajati djecu, tj. biti uz svoju porodicu, raditi na državnom ili privatnom poslu, te naći vrijeme za opuštanje uz praznike poput ovog kakav je 8. mart - Međunarodni dan žena“, rekla je Duda Balje.
U sličnom tonu govorila je odbornica Memnuna Ajdini, kao i gošće iz Gore i pećko-istočkog regiona, koje su govorile o položaju žena Bošnjakinja na Kosovu.
Zatim se prisutnim ženama obratila ambasadorica Turske na Kosovu. Čini se da je najveći aplauz i srdačnu dobrodošlicu svojom pojavom zaslužila ambasadorka Republike Turske na Kosovu, Kivilcim Kilic, koja je istakla da je Dan žena – 8. mart jako emotivan dan za sve žene u svijetu, ali da položaj žena ne treba spominjati samo na ovaj dan "jer žene zaslužuju pažnju svakoga dana od onih koji ih vole“. 
"Ja sam u svojoj misiji na Kosovu, već drugu godinu zaredom vaš gost, tako da mi je srce puno zbog toga. Cijeli turski narod, vas Bošnjake i Bošnjakinje, tretiramo kao našu braću i sestre te sam jako ponosna što sam danas među svojim sestrama, među vama - jakim kosovskim ženama kojima se ponosimo. Ja volim reći da su jake države jače ako su im žene jače, te je moje mišljenje da Kosovo kao država ima sreće jer ima žene koje su jako obrazovane, školovane te ravnopravne u tom smislu sa muškarcima“, istakla je Kivilcim Kilic, ambasadorica Turske na Kosovu.
Nakon njihovih riječi prisutne žene su nastavile druženje uz veliko narodno kolo gdje je za dobro raspololoženje i dobar štimung bio zadužen mješoviti župsko-podgorski folk-bend Imeta Alije i Denisa Hudutija, koji su napravili atmosferu za pamćenje i gdje je svečanost uz pjesmu i igru potrajala do ranih večernjih časova koje se završilo svečanim ručkom. 
O položaju žena na Kosovu i utiscima sa proslave za naš portal je govorila poslanica Duda Balje. Za kosovske medije Duda Balje je istakla:
“Nisam zadovoljna položajem žena u Parlamentu Kosova gdje od 120 poslanika imamo samo 35 žena gdje koristimo naše zakonsko pravo. Zahtjevale smo da nas bude bar 50 posto, međutim to nam je odbijeno. Dakle, treba se boriti da nam položaj bude isti sa jačim polom i tu smo - gdje smo, no biću realna, mnogo smo u boljem položaju nego prošle godine. Što se tiče položaja žena Bošnjakinja u kosovskom društvu nije kakav bi trebao biti no on se popravlja iz dana u dan. Dakle, onako kako se školujemo, kako se unapređujemo i budemo u korak sa vremenom možemo postići i mnogo bolje rezultate. Mislim da ćemo u narednih pet godina imati mnogo više žena iz naše zajednice na mnogim rukovodećim mjestima i u društvenim oblastima u mnogo većem broju nego do sada“, rekla je Duda Balje.
Odbornica Memnuna Ajdini kaže da žene na Balkanu imaju ista prava kao i one iz ostalih država u regionu što nije za pohvalu, ali je svakako bolje nego prije desetak godina.
“Žene na Balkanu postaju školovanije i emancipovanije te se trude da izbore svoje ‘mjesto pod suncem'. Moja osobna poruka bi bila da se one i dalje bore za poboljšanje svog položaja ali da to bude savjesno, moralno te da će sigurno naći svoj cilj sa svojom borbom za bolje sutra. Ako razgovaramo o zastupljenosti žena u opštinskoj skupštini, posebno Bošnjakinja, definitivno nisam zadovoljna, jer se tu poštuju samo zvanične regulative, međutim čak i te regulative nisu poštovane te mi potenciramo i to svakodnevno u svim svojim aktivnostima da se žene moraju poštovati mnogo više nego do sada te da budu zastupljenije na višim nivoima, da budu u strukturama vlasti gdje se odlučuje no, kako rekoh, na nama je da izdejstvujemo da budemo u boljem položaju nego do sada. Recimo da sam ja žena iz naroda pošto dolazim iz ruralne sredine te sam u stalnom kontaktu sa njima i svakako čujem o različitim problemima. Nažalost, tiče se problema o nasilju u porodici, mobingu na poslu i slično, što definitivno sputava tu želju da naše žene napreduju gdje se veliki broj njih povlači i stog razloga govorim da žene trebaju biti jače u svojim stavovima da bi, sa svojom djelatnošću, ostvarili svoje ciljeve, a na nama je, kako rekoh, našim političkim predstavnicima, da to njima olakšamo i ako je moguće osiguramo“, rekla je Memnuna Ajdini.