U multietničkom i starom gradu Prizrenu koji broji oko 200 hiljada stanovnika mnogih vjera, nacija te mnogobrojnih kulturno-historijskih spomenika, procentualno najveći broj kosovskih Bošnjaka živi u njemu u zajedničkom skladu modernog kosovskog društva koje čine još i Albanci, Turci, RAE-zajednica te srpske povratničke porodice.

Ako uzmemo u obzir cjelokupno obrazovanje, bilo ono predškolsko, osnovno, srednje ili visoko, generalna ocjena je veoma visoka jer ima dosta školovanih te obrazovanih pedagoga, tj. učitelja, profesora, nastavnika i drugih te se može reći da je kosovsko obrazovanje, što se tiče prizrenskih obrazovnih ustanova i njihovog obrazovnog kadra, kako rekosmo, na zavidnom nivou. Sa druge strane, obrazovanje bošnjačke djece, odnosno učenika i studenata, se suočava sa mnogobrojnim problemima, počevši od nedovoljnog broja udžbenika za neke generacije učenika pa do nemogućnosti daljeg školovanja jer postoje samo dvije visoko-obrazovne ustanove, tj. dva fakulteta gdje se obrazuju bošnjački učenici i to onaj u Peći, Fakultet biznisa "Haxhi Zeka" te Edukativni fakultet u Prizrenu što je veoma malo, reklo bi se narodski. S obzirom na činjenicu da se dijete, osim roditeljskog vaspitanja, mora upisati i u predškolsko obrazovanje pa dalje u osnovno, juče je naša novinarska ekipa posjetila odjeljenje za predškolski uzrast (nekadašnji dječji vrtići ili zabavišta) u multietničkoj nižoj i srednjoj školi "Mustafa Bakija" gdje već dvije godine bošnjačku djecu vaspitava Almira Jakupi, vaspitačica tog odjeljenja koja je i gost našeg web-portala. Ona, između ostalog, ističe: 
- Postojimo oko tri godine, gdje u ovoj učionici imamo 12 djece uzrasta od četiri do šest godina koja žive u blizini, u naseljima našega grada gdje imamo bošnjačku zajednicu u većem broju, poput one u naselju Tusus te naših porodica ispod Gimnazije u poznatoj Zagrebačkoj ulici. Ja sam veoma zadovoljna njihovim odzivom, djeca su veoma dobra i poslušna te mi nije teško raditi sa njima. Dakle, ovo je državna institucija tako da nemamo nikakve donacije, recimo, nekih humanitarnih organizacija osim što nam je "Caritas" donirao ovo što vidite ovdje, u našoj učionici i to prije dvije godine u smislu da imamo igračke, itisona, table no kako koja godina prođe one se pohabaju, odnosno slome tako da zasad radimo sa ovime što imamo. Trebam istaći da sličnih odjeljenja predškolskog uzrasta imamo još samo u osnovnim i nižim srednjim školama poput one u naselju Kurilo te u OŠ „17. novembar", ukupno oko 30-tak djece, što smatram za mali broj s obzirom koliko bošnjačke populacije živi u našem gradu. Djeca su, inače, redovna, kako rekoh, dešavaju se prehlade ili virusi pa neko dijete izostane, ali to nije neki veliki problem jer su većina redovna te po tome možemo ustanoviti i da su roditelji zadovoljni mojim radom, a samim tim sam ja još zadovoljnija jer ipak raditi sa malom djecom je izuzetno teško, prije svega, trebate steći njihovo povjerenje pa onda sve ide lakše – ističe vaspitačica Almira.
Nakon predškolskog obrazovanja koje je, po zakonu, obavezno, djeca nastavljaju od 6 i pol i sedam godina svoje školovanje u osnovnim školama. Za sada, kako rekoh, nismo imali neke donacije za djecu, a svaka bi nam dobro došla jer su nam potrebni projektori, kompjuteri, muzička linija kao i igračke te se nadamo da će nam neko izaći u susret, da li iz humanitarnih organizacija ili opštine to i nije važno, važno je pomoći ovoj našoj djeci da počnu školovanje u kasnijim godinama na adekvatniji i kvalitetniji način. To su godine koje, po meni, ostaju zauvijek urezane u pamćenju djece te samim tim ja pokušavam da ih 'uvedem' u život onako kako ja mislim da je najbolje. Potrebno je reći da naša djeca učestvuju na mnogim manifestacijama u okviru praznika, u raznim programima, zajedno sa ostalom djecom tog uzrasta koje uče u ovoj školi iz albanske i turske zajednice, te dobijaju i najveće aplauze prisutnih jer su vrlo inteligentni te brzo razumiju šta od njih, mi vaspitači, tražimo bilo da su u pitanju organizacija narodnih  kola ili dječije drame i slično. Eto, upravo pripremamo program za svjetski Dan žena, Osmi mart, gdje ćemo imati svoju tačku u organizaciji kulturno-umjetničkog programa naše škole te se nadam da će sve proteći u najboljem redu i da će gosti na programu, tj. roditelji biti zadovoljni kao što su bili zadovoljni na programu koja je naša škola organizirala povodom Dana nezavisnosti Kosova, kada su naša djeca imala svoju muzičku tačku te je odradila perfektno i za to bila nagrađena velikim aplauzom. Zato smatram da je pred ovom našom djecom sjajna budućnost, a ja sam tu da pomognem u svakom smislu – istakla je Almira Jakupi, vaspitačica bošnjačke djece u Osnovnoj i nižoj srednjoj školi "Mustafa Bakiu", u Prizrenu, a na nama je da im poželimo još puno uspjeha u radu sa najmlađima...
U nastavi na bosanskom u ovoj školi rade tri profesora-učitelja, jedna vaspitačica, jedna profesorica-savjetnik, te profesorica engleskog jezika. Nastava se izvodi u kombinovanim odjeljenjima gdje se kombinuju prvi i treći razred, drugi i četvrti, dok se u petom razredu i predškolskom odjeljenju nastava izvodi zasebno.  Multietnička osnovna škola "Mustafa Bakiju" jedna je od najstarijih škola u Prizrenu. Renovirana je 2013. godine donacijama USAID-a i opštine Prizren. Nastavu na sva tri zvanična jezika, tj. albanskom, bosanskom i turskom jeziku pohađa preko 1200 učenika u tri smjene. Škola posjeduje 24 učionice, dvije savremene laboratorije, fiskulturnu salu i sportsko igralište, moderne kabinete za prirodne nauke, salu sa kompjuterima, školsku biblioteku i još puno toga što je svrstava u modernije uređene škole u opštini Prizren.