Iz budžeta Ministarstva infrastrukture

Delegacija Demokratske stranke Bošnjaka na čelu sa ministrom Rasimom Demirijem i poslanicima Dudom Balje i Ćerimom Bajramijem sastala se danas u Ministarstvu infrastrukture sa zamjenikom ministra Hanefijem Muharemijem.

Zamjenik ministra Muharemi ih je upoznao da ovih dana Ministarstvo infrastrukture vrši uplate dodatnih sredstava iz budžeta opštinama za infrastrukturne projekte u mnogim bošnjačkim sredinama u nekoliko opština na Kosovu.
Sredstva su osigurana rebalansom budžeta Kosova krajem prošle godine, na osnovu zahtjeva koje su ispred ovog političkog subjekta podnijeli Ministarstvu finansija i Komisiji za budžet i finansije.
Uzimajući u obzir da sistematska rješenja predviđaju obavezu prebačaja sredstava iz ministarstva ka opštinama, kada su u pitanju lokalni projekti, ovom prilikom su potpisani i memorandumi o uplati sredstava između ministra infrastrukture i nekoliko predsjednika opština.
Očekuje se skora realizacija tih projekata u skladu sa stavkama podnijetog zahtjeva i amandmanima u ovogodišnjem budžetu.
Tokom sastanka sa zamjenikom ministra bilo je riječi o početku izrade tehničkih detalja projekta 'Zaštitne betonske galerije' na regionalnom putu u Duvskoj klisuri.
Ovo je jedan od kapitalnih projekata za Župu kod Prizrena, značajan kako za ovu regiju tako i za cijelo Kosovo zbog opasnosti sa kojim se učesnici saobraćaja na ovoj dionici puta prema Rečanu svakodnevno susreću.
Projekat i izvođenje radova su u nadlježnosti Ministarstva infrastrukture.
I ovom prilikom je u razgovoru u ministarstvu napomenuto da se iznađe rješenje da se saobraćaj slobodno odvija, paralelno uz izvođenje radove na ovom putnom pravcu, bez obzira što je jasno da će biti otežan i usporen, a povremeno možda i zatvoren, u vrijeme rušenja ili miniranja velikih stijena.