Odvojiti partijsko od nacionalnog

Bošnjaci na Kosovu imaju svoje kapacitete i autentičnost u svakom smislu te riječi, kulturološku, tradicionalnu... Važno je dinamizirati sve te resurse kroz političke forme koje su moguće ali svakako da je važno da Bošnjaci odvoje ono što je partikularno i partijsko od onog što je nacionalno, zajedničko, strateško...

U subotu je u Prizrenu boravila delegacija Bošnjačke demokratske zajednice iz Novog Pazara na čelu sa predsjednikom stranke i poslanikom u Skupštini Srbije Muamerom Zukorlićem. Oni su bili gosti na Kongresu Nove demokratske stranke, a prisustvo jednog od lidera Bošnjaka u Sandžaku smo iskoristili kako bismo ga upitali da prokomentariše položaj Bošnjaka Kosova i ocjeni kvalitet njihovog predstavljanja preko političkih predstavnika.
"Bošnjaci na Kosovu donekle dijele stanje Bošnjaka čitavog Balkana općenito. Tu smo mi u poziciji svojevrsnog konsolidovanja svojih redova na kulturnom, političkom te opće civilizacijskom planu i taj put treba da se nastavi. Veoma je važno da Bošnjaci treba da budu do kraja svijesni sopstvene samobitnosti, sopstvenoga identiteta i u svojoj institucionalnoj verziji, jer svi drugi zajednički nam putevi imaju smisla ukoliko smo svjesni sebe jer u protivnom nestajete, bilo kulturološki ili biološki”, rekao je Muamer Zukorlić. 
On je istakao da Bošnjaci na Kosovu imaju svoje kapacitete i autentičnost u svakom smislu te riječi.
"Bošnjaci na Kosovu imaju svoju identičnost, eto vidjeli smo danas i u političkom smislu, kulturološku, tradicionalnu... U ovom trenutku je jako važno dinamizirati sve te resurse kroz političke forme koje su moguće ali svakako da je važno, za neki naredni vremenski period, da Bošnjaci pokažu kapacitet, odnosno odvoje ono što je partikularno i partijsko od onog što je nacionalno, zajedničko, strateško i da se u onim stvarima koje su partikularne borimo na način na koji mi mislimo da treba, kao i za sve ono zajedničko da zajednički i iznesemo", rekao je za naš portal Zukorlić.
O političkim predstavnicima Bošnjaka Kosova kaže da imaju kapacitete i političke resurse i da je to neko nerazumijevanje između njih privremeno. 
"Biti politički konkurent ne znači biti politički neprijatelj ili protivnik, jer je politika definirana kao višepartijska te je zato važno da to shvatimo kao jedan normalan dio naše političke kulture, da razlikovanje u političkom shvatanjima, stavovima i metodologijama ne bi smjelo da bude privatno ili lično ili partijsko protivljenje te mislim da Bošnjaci Kosova idu dobrim putem, da slobodno mogu reći ko su i šta su, ali isto tako da u toj svojoj originalnosti budu partneri većinskom narodu na Kosovu te većinskom narodu u Srbiji, tamo gdje su manjina kao i tamo gdje su većina", zaključio je predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić.