UNICEF-ova Kosovska Laboratorija za omladinu svake godine organizuje takmičenje pod nazivom UPSHIFT, u kojem mladi okruženi problemima u svojoj okolini, smišljaju projekte kojima bi pomogli u rješavanju tih problema.

Na ovogodišnji "UPSHIFT" program za region Prizrena, Mamuše i Dragaša, učestvovalo je pet učenika Bošnjaka iz Gimnazije "Gjon Buzuku" iz Prizrena. Učenici 10.,11. i 12. razreda, Zejna Balje, Senija Lutvić, Emil Kurtiši, Amil Salihi i Edmond Vujići su predstavili svoju ideju o postavljanju kutija za donaciju odjeće pod nazivom "WEAR&CARE". Oni dijele svoje utiske sa ovog takmičenja sa velikim zadovoljstvom i pojašnjavaju kako su uspjeli u svojoj namjeri:
"Kada smo čuli za UPSHIFT program, oformili smo grupu i otišli na prvi sastanak, gdje smo predstavili probleme i nedostatke u našoj zajednici. Naša razmišljanja su ušla među deset najboljih", započinje Zejna Balje.
U međuvremenu je grupa radila istraživanje kako donirati odjeću onima koji su lošeg materijalnog stanja. 
"Problem nedostatka načina za doniranje  odjeće, uzrokovan je mnogim faktorima kao što su predrasude, politike lokalnih vlasti, nemogućnost i nedostupnost doniranja i sl. Ključno pitanje koje nam se nametalo tokom rješavanja problema bilo je: "Šta napraviti i kako predstaviti način kojim bi se vršilo doniranje odjeće?". Došli smo do rješenja u vidu kutija za doniranje. Ove kutije će biti postavljene na tri mjesta u Prizrenu, kako bi građani na najlakši način donirali odjeću. Kutije će biti označene mehanizmom sličnim nepovratnom ventilu i razlikovat će se od korpi za smeće", kaže član ove grupe Edmond Vujić.
Za ovaj, prije svega, socijalni projekat, bošnjački gimnazijalci imaju na raspolaganje dvije hiljade eura. 
"Dvije trećine novca ćemo utrošiti na kupovinu kutija koje se moraju ručno napraviti. Preostali dio novca ćemo iskoristiti na materijal i promovisanje našeg projekta kroz društvene mreže, medije...“, rekao je Amil Salihi. 
Učenici 10. razreda, Senija Lutvić i Emil Kurtiši po prvi put učestvuju u jednom ovakvom progamu takmičarskog duha. 
"Drago mi je što sam kroz ovakav projekat uspjela upoznati kreativne osobe. Komunicirali smo samo na engleskom jeziku, što je bio još veći izazov u načinu izlaganja projekta. Na kraju, za samo pet minuta izlaganja projekta, uvjerili smo žiri u opravdanost našeg projekta“, rekla je Senija Lutvić. 
Emil Kurtiši dodaje kako velika zasluga pripada i mentorki sa kojom su radili tokom takmičenja, Gresi Rexhepi, koja im je dosta pomagala tokom takmičenja. 
"Raduje nas što smo ovim projektom promovisali bošnjačku zajednicu i našu školu. Sigurni smo da ćemo i dalje učestvovati u takmičenjima i sličnim programima", dodaje Kurtiši.
Ovi mladi Bošnjaci su svojim entuzijazmom i idejom pokazali kako se usmjeravaju dobre ideje i znanje. Mali korak koji nagovještava velike planove.