Bez obzira na brojne tehničke prepreke, posebno u nedostatku udžbenika, učenici nižih, srednjih i viših škola u prizrenskoj regiji, ostvaruju veoma dobre rezultate. Među onima koji se ističu su srednjoškolci prizrenske Gimnazije "Gjon Buzuku", koji zajedno sa vršnjacima iz albanske i turske zajednioce, njih oko dvije hilljade, sa nastavnicima i upravom, su pravi primjer uspješnosti.

Tragom vijesti, posjetili smo odjeljenje 12. razreda društvenog smjera. Prisustvovali smo času bosanskog jezika. Profesorica Fahreta Bajšini-Saiti, kaže da ovo odjeljenje krasi visok stepen radne discipline te da su mnogi odlični ili vrlo dobri.
"Dakle, ako imamo šest odjeljenja na bosanskom jeziku i ako uzmemo u obzir njihove ocjene,  onda je jasno o kakvoj generaciji je riječ. Iako ima određenih problema oko udžbenika, dobili smo čitanke od MONT-a. Lektire su mnogo veći problem ali i nedostatak knjižnog fonda u školskoj biblioteci. Učenici se snalaze kako znaju i umiju, Koriste školski internet i na taj način nadopunjuju nedostatke. Ponavljam, radi se o učenicima koji su veoma dobri, savjesni, uspješni i vrlo zainteresirani za sve nastavne oblasti. Gimnazija zahvaljujući njima održava rejting koji je imala decenijama”, ističe Saitijeva.
Edmond Vujići je među najboljim učenicima u 12. razredu. Veoma je aktivan i u civilnom sektoru. 
"Recimo da ću biti skroman i da ću reći da sam jedan od boljih učenika u ovoj školi. Osim redovnih obaveza oko škole, volontiram u par organizacija koje tretiraju pitanja. Uključen sam u rad 'Kosovske laboratorije za mlade' iz Prištine, koji se provodi u tri opštine: Prizren, Mamuša i Dragaš. U ovaj projekat je uključeno i nekoliko učenika iz bošnjačke zajednice iz naše škole. Organizacija tretira i probleme starijih osoba te zaštita životne sredine u pomenutim regionima Kosova", naglasio je Edmond, koji je iznio i svoj stav o nastavi na bosanskom jeziku.
"Što se tiče našeg, bošnjačkog školstva na Kosovu, moje osobno mišljenje je da je ono u fazi tranzicije. Još uvijek ima elemenata konzervativnog. Reforme u izradi nastavnog plana i programa ili Kurikuluma, svih ovih godina nakon rata, nisu dovele do napretka. Nadam da će naredne generacije imati više uspjeha, da će se ta konzervativnost iskorjeniti u našem društvu te da će zaživjeti novi oblici školovanja, novi oblici učenja kao i da ćemo imati dovoljan broj novih udžbenika na našem jeziku. Moji su planovi za neku blisku budućnost, da studiram engleski jezik, na nekom od najboljih univerziteta".
I Adelisa Salaji ima slično mišljenje što se tiče njihovog razreda. Ponosna je što je njen razred među najboljima u opštini Prizren. 
"Veoma sam ponosna na svoj razred. Maksimalno se trudimo da savladamo nastavno gradivo uz pomoć naših profesora. Na početku je bilo problema, ali taj naš odnos je uticao na uspješnost. Recimo da naši učenici zajedno sarađuju sa učenicima iz drugih zajednica, poput albanske i turske, te da smo rado viđeni u njihovom društvu, na raznim kvizovima ili kulturno-umjetničkim manifestacijama koje organizuje škola ili opština", rekla je Salaj, izražavajući nadu da nastava na bosanskom jeziku bude na visokom nivou i u drugim školama.
"Nama su potrebni inženjeri, profesori, naučnici, ljekari u mnogo većem broju nego što su danas. Mislim da imamo sjajnu budućnost ako nastavimo da učimo ovako", dodala je Adelisa Salaj. 
Učenici su izrazili zahvalnost i razrednoj, profesorici Saneli Lutvić, koja svojim profesionalnim radom i angažovanjem ih dodatno podstiče u procesu sticanja novih saznanja.  
Šta reći na kraju ovog našeg druženja osim da ovoj sjajnoj generaciji bošnjačkih učenika gimnazije "Gjon Buzuku", ali i učenicima ostalih škola, poželimo puno uspjeha u daljem radu te da će nove generacije biti nosioci bošnjačke kulture, tradicije i ostalih društvenih vrijednosti na Kosovu i šire.