Ministar Rasim Demiri i zastupnik Ćerim Bajrami posjetili su juče veći dio bošnjačkih institucija i organizacija u Vitomirici kod Peći.

Najprije su posjetili Fudbalski klub "Behar", gdje su se u njihovim prostorijama na stadionu upoznali sa teškoćama s kojima se suočava ovaj klub, koji se čak prošle sezone takmičio u Prvoj ligi Kosova, iz koje je, nažalost, ispao.
Sa rukovodstvom kluba se razgovaralo oko završetka objekta za potrebe kluba.
Agilno rukovodstvo FK "Behar" je upoznalo goste sa poteškoćama u klubu sa kojima se suočavaju, a većina njih je zbog nedostatka finansijske podrške.
Bošnjački predstavnici su obećali da će učiniti sve da se sa centralnog nivoa obezbjedi dio sredstava za završetak radova na spratu ovog objekta.
"Vama ovdje i donatorima pripada velika zasluga za ono što ste do sada uradili na ovom objektu", naglasio je zastupnik Bajrami.
"Pokušat ću da vaš klub povežem sa nekim potencijalnim donatorima, a možda i fudbalskim klubovima iz Republike Turske", obećao je ministar Demiri.
Uslijedila je zatim posjeta Osnovnoj i nižoj srednjoj školi u Vitomirici.
Direktorica ove važne ustanove, Draga Babačić je ukratko upoznala zastupnika Bajramija i ministra Demirija o stanju u ovoj obrazovnoj instituciji.
Ona je istakla da školu pohađa više od 800 učenika, od kojih su preko 260 u nastavi na bosanskom jeziku, te da je potrebno obezbjediti budžetska ili donatorska sredstva za završetak radova na aneksu zgrade škole, kako bi se rasteretile postojeće učionice, koje se sada koriste u tri smjene.
"Također, potrebna je reparacija srednjeg dijela starog objekta škole. Grijanje je zasebni problem, jer je još uvijek na pojedinačnim pećima u učionicama. U nastavi na bosanskom, nedostatak nekih udžbenika je hroničan problem. Mislim da se može riješiti tako što treba uvesti sve udžbenike za nacionalnu grupu predmeta i za osnovnu i za nižu i višu srednju školu iz Bosne i Hercegovine, a ovdje intenzivirati prevođenje udžbenika ostalih predmeta sa albanskog jezika", navela je direktorica škole Draga Babačić.
Zatupnik Bajrami je obećao da će povodom ovih zahtjeva posjetiti Ministarstvo obrazovanja i komunicirati i sa predsjednikom SO Peć, ne bi li se omogućio brži završetak radova na novom objektu škole, dok je ministar Demiri predložio direktorici Babačić da se ova potreba zajednički prezentira u turskoj donatorskoj organizaciji TIKA u sjedištu u Prištini.
Uz pristanak direktorice, ministar Demiri i zastupnik Bajrami su nakratko posjetili odjeljenje devetog razreda u nastavi na bosanskom jeziku. 
U prilično oronuloj učionici, raspoloženi bošnjački učenici iz Vitomirice i vrijedni profesor izvode nastavu iz tehničkog obrazovanja...
Ministar Rasim Demiri i zastupnik Ćerim Bajrami su poslije obilaska ove dvije jako važne institucije za obrazovno i sportsko uzdizanje Bošnjaka ovog kraja, imali i nekoliko razgovora sa bošnjačkim političkim aktivistima i predstavnicima u Skupštini opštine Peć. 
Između ostalih, u tim kontaktima potenciran je jako izražen problem nezaposlenost Bošnjaka, čak i onih s master diplomama.