Sastanak u Prištini

Ministar Rasim Demiri i zastupnik Ćerim Bajrami posjetili su sjedište švicarske organizacije CDI u Prištini i razgovarali sa njenim čelnim ljudima, Alanom Brownon i Astritom Vokshijem u vezi problema (ne)izgradnje impijanta u selu Lokvici kod Prizrena.

Cilj razgovora je bio da se raščiste neke (dez)informacije koje se plasiraju na terenu u Župi i Prizrenu od nekih pojedinaca u vezi navodnog neslaganja mještana Lokvice za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda iz njihovog naselja.
Od strane ministra Demirija i zastupnika Bajramija i ovom prilikom je ponovljen stav mještana Lokvice, iznijet na sastancima u selu i u njihovoj potpisanoj peticiji, da su oni samo protiv postojeće lokacije koja je određena na privatnom posjedu, u centru naselja. 
Također je data primjedba na tehničko rješenje zato što zacrtana lokacija impijanta može obuhvatiti najviše 50 posto kanalizacionih mreža u Lokvici, zbog konfiguracije terena i položaja mahala u naselju.
Dok su od dvojice čelnih ljudi CDI-a iznijete primjedbe na ponašanje pojedinaca iz lokalne administraciju iz SO Prizrena i njihova uvjeravanja prije godinu i više mjeseci donatoru, da su navodno riješili pitanje prenosa vlasništva zemljišta, na kojoj je trebalo da se izgradi impijant.
Međutim, kako je istakao predstavnik ove organizacije Astrit Vokshi "tek smo prije minulog septembra dobili primjedbu od pravog vlasnika koji je taj plac ranije kupio. Ja sam lično dao primjedbu na ovo ponašanje na KTV i Kohi, u septembru."
"Mnogi od nas su tek poslije te informacije u medijima na albanskom, saznali o ovom problemu", odgovorio je zastupnik Bajrami.
Predstavnici CDI-a su konstatovali da je neriješeno vlasničko pitanje od opštine ključni razlog što vjerovatno neće biti izgrađen impijant na toj lokaciji, jer, kako su podvukli - ne žele da svojim dobronamjernim donacijana nanose štetu lokalnom stanovništvu, pogotovo ako se ono ne slaže s tim. 
Predstavnici CDI-a Alen Brown i Astrit Vokshi su ovom prilikom rekli da će o novonastaloj situaciji poslati izvještaj centrali donatora u Švicarskoj i od njih zatražiti mišljenje o daljnjem postupku. 
Ministar Demiri i poslanik Bajrami su još jednom napomenuli da mještani i njihovi predstavnici nisu protiv izgradnje impijanta, već da su samo za njegovu dislokaciju na obližnjem javnom zemljištu. Tim prije što će se tim premještajem koje, po Bajramiju i Demiriju neće ništa dodatno opteretiti troškove gradnje, riješiti i početna tehnička greška i biti obuhvaćene sve otpadne vode iz sela Lokvica, a što je glavni cilj izgradnje ovog postrojenja za prečišćavanje.
Na kraju su dogovoreni redovni kontakti između donatora, institucija i mještana, odnosno njihovih predstavika, jer je to bio glavni propust sve do nedavno, ali za njega nikako ne snose odgovornost niti mještani Lokvice niti bošnjački predstavnici, jer ih niko nije konsultovao.