Na ceremoniji dodjele priznanja "Najboljima u 2016." na polju umjetnosti, kulture i sporta, u predsjedničkoj Bijeloj kući su među 35 dobitnika, dodjeljena i dva priznanja u bošnjačkoj zajednici.

Za zapaženu aktivnost i pokazano zalaganje na polju očuvanja kulture, običaja i folkora bošnjačke zajednice, titulu "Najboljeg u 2016.“ pripalo je Kulturnom etnološkom društvu "Mladi talenti", čiji je rukovodilac i predsjednik prof. Sadrija Bajra. U oblasti sporta za najboljeg pojedinca proglašen je mladi šahista iz Planjana - Eldit Saiti, član Šahovskog kluba "Župa" sa sjedištem u Rečanu.
Ovu svečanu kulturnu ceremoniju upriličilo je, kao i svake godine, Direktorijat za kulturu omladinu i sport na čijem je čelu Arhim Ajazi, koji je i otvorio ovaj ceremonijalni skup:
"Kao sto je i tradicija DKOS Opštine Prizren, svake godine vrši odabir onih koji su na najbolji mogući način prezentirali Opštinu Prizren u sferama kulture, omladine i sporta. Tako je i ove godine adekvatna komisija imala veoma težak zadatak da od velike konkurencije odabere one najbolje.
Ja bih da se u svoje lično ime, i u ime Opštine Prizren zahvalim svim umjetnicima koji su dali veliki doprinos u oblasti književnosti, muzike, likovne umjetnosti, pozorišta i glume i svim NVO-ima koje su svojim bogatim kulturnim aktivnostima doprinijeli visokom razvoju kulture u našem gradu i koji su time i doprinijeli da grad Prizren ponosno nosi epitet 'grada kulture'“, obratio se direktor Ajazi, koji je također pohvalio sve sportiste "koji su sa veoma uspješnim rezultatima promovisali naš grad na velikim međunarodnim takmičenjima".
"Izbor najboljih sportista je u stvari pohvala sporta i mladosti, a mladi su budućnost naše zemlje i snažan pokretač budućih integracija društva“, naglasio je Ajazi i pohvalio rad KUD "Podgorski biseri" i "Šarski behar", rekavši da će nastaviti da podržava ova kulturno-umjetnička društva, a da mu je žao što je komisija za dodjelu nagrade iz oblasti kulture donijela odluku da ne mogu biti nagrađeni oni koji su dobili nagradu u prethodne dvije godine.
O značaju umjetnosti, sporta i kulture govorio je i predsjednik SO Prizren dr. Ramadan Muja, koji je istakao da Prizren obiluje talentovanim umjetnicima i sportistima.
Profesor Sadrija Bajra, predsjednik KED "Mladii talenti" je također opravdano dobio ovo priznanje, jer se njegova aktivnost dala primjetiti svih ovih 40 godina rada na promovisanju kulture, nošnje i običaja Bošnjaka prizrenskog regiona i Kosova.
"Mi predstavljamo Republiku Kosovo sa svojom tradicijom, igrom, nošnjom i pjesmom. Na svim međunarodnim etno festivalima dobijali smo epitete najboljih. Uspješno smo prezentirali našu državu, naš folkor i tradiciju, te i osvajali značajne nagrade“, kazao je prof. Bajra.
Dobitnik priznanjna "Najbolji sportista u 2016.“ - Eldit Saiti nije krio svoje zadovoljstvo, je mu je ovo drugo isto priznanje. Dakle, dvije godine zaredom SO Prizren odaje priznanje ovom mladom šahisti iz Župe, članu Šahovskog kluba "Župa".
"Osjećaj je sjajan, pogotovu ovo priznanje dobija na težini, jer mi je ovo druga godina za redom i naravno da ova zasluga nije samo moja, već pripada i mojim drugovima iz kluba sa kojima vrijedno treniramo. Zahvalnost pripada i mojoj porodici koja mi daje podršku, jer za svaki trening potrebno je puno vremena“, kaže mladi šahista Saiti.
S obzirom da nije bilo nagrađenih iz turske i romske zajednice, direktor Direktorijata za kulturu, omladinu i sport, Arhim Ajazi, je pojasnio „da oni nisu konkurisali na odekvatnim pozicijama koje su trebali dobiti“, dok je za bošnjačku zajednicu istakao "da i ove godine nije bilo puno predloženih kandidata“.