U sklopu višegodišnjeg ciklusa kulture i poezije Kosova, jučer je Udruženje kniževnika i stvaralaca na turskom jeziku “Imza”, u Grnčaru nadomak Prizrena, održalo devetu ediciju “Pjesničkih susreta” na kojem su nastupili poznati i renomirani pjesnici iz bošnjačke i turske zajednice: Mustafa Balje, Rasim Kaplani, Rifat Agim i drugi.

Ovim je u Osnovnoj školi “Grnčare” u istoimenom bošnjačkom naselju, pjesma dolepršala direktno iz duše stvaralaca, te je izmamila oduševljenje i aplauze pune sale prisutnih učenika. Istovremeno je to bio i direktni kontakt pjesnika i učenika, a oni nadareniji i skloni i sami pisanju svojim pjesmama uljepšali su ovo pjesničko druženje. Kao najbolji prijatelji, pjesnici su ovim mladim i neiskvarenim insanima otkrivali tajne svoga uspjeha, sa ciljem da ih motivišu da i oni sami počnu stvarati svoje pjesme. Ali, one originalne, “koje iz njihovih duša izviru, bez plagijata i prepisivanja”, kako reče pjesnik Mustafa Balje.

“Meni je izuzetna čast da sam ovdje u društvu poznatih pjesnika prizrenskog kraja, te bih se ujedno i zahvalio turskom pjesniku Agimu Rifatu, entuzijasti i kreatoru ovih pjesničkih druženja”, kaže pjesnik Balje.

On je posebno predočio svoje duhovno stanje, kazavši “da se predivno osjeća u društvu djece”, pa je sjetno dodao:

“Imam dojam da su djeca napuštena, jer je veoma malo ovakvih performansi koje se organizuju sa djecom, veoma malo se govori o pjesništvu, veoma malo se u javnosti zna o ovome. To je jedna nebriga institucija, ali vjerujem da će upornost pjesnika učiniti da bude što više ovakvih druženja”, poručio je pjesnik Mustafa Balje.

Rasim Kaplani, zavičajni pjesnik iz Župe je također pohvalio ovo pjesničko druženje koje djeci daje motivaciju za bavljenjem književnom i pjesničkom kulturom.

“Mnogo je važno da se čuje pisana riječ, mnogo je važno da se pjesnici druže sa učenicima i veoma mi je drago da sam danas ovdje u Grnčaru. Za ovo lijepo druženje pohvalio bih predsjednika Udruženja književnika na turskom jeziku 'Imza', gospodina Agima Rifata”, kaže pjesnik Kaplani.

Pjesnik Agim Rifat, koji je zaslužan za ovakva multietnička pjesnička druženja ističe svoju radost što je bio u društvu učenika i nastavnog osoblja Osnovne škole u Grnčaru.

“Mi smo organizirali više ovakvih susreta po Kosovu, ponajviše u Gori i Župi, po prvi put smo u Podgoru, ovdje u Grnčaru. Udruženje turskih pisaca Kosova redovno prati stvarlaštvo na bosanskom jeziku i svake godine izabira najbolje pjesnike i prozaiste na svim jezicima koji su zastupljeni na Kosovu. Prošle je godine za najboljeg pjesnika na bosanskom jeziku Udruženje proglasilo pjesnika Rasima Kaplanija, dok je ove godine proglašen pjesnik Mustafa Balje. I drago mi je da je ovogodišnju titulu “Najbolji pjesnik u 2016. godini” ponio plodan i vrstan pjesnik Mustafa Balje”, kaže predsjednik Udruženja pisaca na turskom jeziku “Imza”, pjesnik Agim Rifat.

Žiri sastavljen od pjesnika i novinara je proglasio i najbolje svaraoce, pjesnike i recitatore iz ove škole. Prema ocjeni žirija, za najbolju pjesmu proglašena je “Jesenja slika”, autora Hisama Maksutija, dok je za najboljeg recitatora proglašena Merdina Abdulahi. Ova dva učenika su posebno nagrađena od strane pjesnika Rasima Kaplanija i Mustafe Baljea, kao i svi učenici koji su recitivali na ovom pjesničkom času, sa po jednom posebnom knjigom od prisutnih pjesnika.

Direktor škole Alija Fejza, pokazavši se kao vrstan organizator sa svojim nastavnim osobljem, je istakao značaj ovakvih susreta.

“Imamo talentovanu djecu koja pišu i u prozi i u stihu, i ovaj vid književne kulture je dobrodošao za našu školu. Stoga kod nas nedostaje jedna biblioteka koja bi pospješila obogaćivanje riječnog fonda kod naših učenika. Ovo je ujedno, s obzirom da su pjesnici i Udruženje pisaca na turskom jeziku poklonili izvjestan broj knjiga, početak formiranja jedne takve biblioteke”, kazao je direktor Fejza.