Ministar bez portfelja u Vladi Kosova Rasim Demiri sa svojim suradnicima, poslanicima u Skupštini Kosova; Ćerimom Bajramijem i Dudom Balje, nastavlja svoju vrlo zapaženu aktivnost dovodeći ugledne zvaničnike Vlade da lično, oči u oči, po raznim temama diskutiraju sa građanima Prizrena, Župe, Gore i Podgora iz bošnjačke zajednice.

Tako je i ovog vikenda, u subotu 17. decembra, u Rečanu nadomak Prizrena, održana vrlo posjećena i zapažena debata građana iz bošnjačke zajednice sa ministrima Ministarstva za budzet i finansije - Abdulahom Hotijem i Ministarstva za infrastrukturu - Lutfijem Zharku, te i zamjenikom ministra za infrastrukturu – Muharemom Hanefijem i savjetnikom u ovom ministarstvu Mustafom Krasniqijem na temu „Rekonstrukcija regionalnog puta R-115, na dionici Prizren - Rečane, na dijelu Duvske klisure uz rijeku Bistricu, u dužini od dva i po kilometra" i po temi "Ulaganje u infrastrukturne projekte u bošnjačkim sredinama". 
Ministar Demiri je, otvarajući skup istakao da su na debati najodgovorniji ljudi iz Vlade Kosova po ovim temama i da je ovo prilika da se prenesu svi zahtjevi koji muče zajednicu u Župi, Gori i Podgoru što se tiče infrastrukturnih projekata.
Poslanica Duda Balje je kazala da je "ovo trenutak da se direktno razgovara sa ljudima koji nam trebaju i koji nam mogu direktno pomoći".
"Mi smo tu da vidimo kako će se sve to realizirati, za koliko para, na koji način, za koji vremenski period i kroz koje mogućnosti finansiranja. Ja smatram da je jako bitno da se ovakvi sastanci održavaju što češće, jer pitanja koja biste postavili nama direktono postavljate njima, a mi opet idemo kod njih na odgovor da bi ga prenijeli vama. Da ne bi pravili takvu vrstu transakcije odgovora i istine, mislim da je ovo jedan od najboljih načina“, kazala je Balje.
Zahvalivši se uvaženim ministrima, njihovim suradnicima i prisutnima, poslanik Ćerim Bajrami je istakao da će današnja debata pomoći „da se shvati naš najveći problem, izgradnja betonske zaštitne galerije u kanjonu Duva u dužini od 2,5 km, ali i po drugim problemima koji muče naše biznismene".
"Naše finansije su veoma stabilne. Za narednu budžetsku godinu planira se iskorak u količini novca od dvije milijarde eura, a ministar je bio skroman i kazao da će jedan odsto od tog budžeta dati bošnjačkoj zajednici. Mi možda i više trošimo, tako da ja ne bih ograničavao, jer vjerovatno kao zajednica dobijamo malo više“, kazao je poslanik Bajrami, a onda se ministru Hotiju zahvalio što su Bošnjaci za razne infrastrukturne projekte u Župi i Podgoru dobili iz rebalanska budžeta 170.000 eura. 
"Nijedno selo nije propušteno. U međuvremenu je u suradnji sa Ministarstvom infrastrukture i lokalne vlade, ta suma povećana na 200.000 eura i ako Bog da na proljeće će svi ti radovi započeti“, kazao je Bjarami, pa je dodao:
"Ministar Abdulahu je također na rebalansu budžeta prihvatio moj, odnosno naš prijedlog za izdvajanje 50.000 eura za otvaranje ekonomskog smjera na Univerzitetu u Prizrenu. Što to nije realizirano, krivi su neku drugi. Ali je to jedinstven slučaj, da se na rebalansu izdvoji novac koji je namjenjen većinskoj zajednici“, pojasnio je poslanik Bajrami.
Ministar Zharku je istakao „da Vlada Kosova neće dijeliti rejone, već će svi imati podjednake šanse, pa i region Župe i Podgora“.
„Mi smo sa ministrim Demirijem i poslanicima razgovarali oko investicija u Rečanu, posebno za projekat u dolini klisure Duv, i to je bila tema o kojoj smo se često bavili. Ono što je ministar rekao, predat je prijedlog Komisiji za budžet i finansije u Skupštini Kosova, da se upiše kao stavka reparacija ovoga puta, na njegova kritična mjesta. Također radimo na projektu da povežemo ovaj kraj sa Dragašom, gdje se nadamo da ćemo iduće godine završiti", kazao je ministar Zharku i dodao da će uslijediti i još drugih investicija, kao i projekat pijaće vode na Krk bunaru.
Ministar za budžet i finansije Hoti se zahvalio poslanicima zbog davanja podrške institucijama Kosova, te da i veoma cijeni bošnjački narod.
"Ekonomija Kosova se razvija, budžet raste i vjerujem da ćemo zadovoljiti sve potrebe naših manjina. Nadamo se da ćemo moći da udovoljimo sve potrebe oko vaših biznisa, posebno u poljoprivredi, jer što se tiče grantova i subvencija imamo izdvojeno oko 50 miliona za ovu namjenu. Mi ćemo vam izaći maksimalno u susret. Ovaj je region atraktivan i svakim danom se razvija u sektorima kao što su turizam i poljoprivreda i nadam se da će biti još ovakvih sastanaka“, kazao je ministar Hoti.
Odbornik u SO Prizren i bisnismen Muso Salihi je upitao ministra infrastrukture dokle se stiglo sa projektom puta Prizren - Rečane, kao i sudbina izgradnje puta Prizren –Tetovo, na šta je ministar Zharku potvrdio da je za put Rečane - Prizren urađen projekat od strane inžinjera Ferida Tafalarija i da će početi sa realizacijom u 2017. godini.
"Za put Prizren - Tetovo razgovori sa tetovskom stranom vodili su Prizrenci, a nije ministarstvo. Da vam iskreno kažem, što se tiče makedonske strane ja sumnjam da će išta uraditi. Jer vi znate da ćemo za godinu-dvije stići sa autoputem prema Skoplju do Elez Hana, a Makedonci još nisu ni započeli svojih 13 kilometara puta“, izrazio je sumnju ministar Zharku.
Pravnik Ćemailj Kurtiši je rekao da Vlada treba da promoviše manjinske zajednice, jer kako je istakao, „ako su manjinske zajednice zadovoljne, sigurno je da je ta država i na glasu i bliža Europi“.
Predstavnik Lokvice Sadrija Duraki se žalio na odluku SO Prizren o implementaciji projekta izgradnje jednog kolektora za otpadne vode koji se locira u sredini sela, dakle u gusto naseljenom dijelu Lokvice.
Odbornica Memnuna Ajdini se osvrnula na gavnu temu i istakla da je put Prizren - Rečane regionalnog karaktera, koji povezuje dvije države i da je taj projekat iniciran još 2007. godine.
„Nadam se da će 2017. godine da se realizira ovaj projekat na zadovoljstvo sviju nas, na zadovoljstvo Župljana, kosovskog društva i na zadovoljstvo čitave regije“, kazala je odbornica Ajdini i izrazila skepsu kako će se odraditi taj alternativni put preko Jablanice do Rečana, što je predočila poslanica Balje, u vrijeme radova na sanaciji Duvske klisure, jer je to mnogo veća dionica.
Da zaključimo da će se reparacija regionalnig puta R-115 Prizren - Recane, na dijelu Duvske klisure uz rijeku Bistricu, u dužini od  dva i po kilometra raditi etapno, sa početkom radova u 2017. godini. Za ovaj projekat kosovska vlada će iz budžeta izdvojiti oko dva miliona eura.
Razgovaralo se i po mnogim drugim pitanjima; o biznisu, o projektima infratsrukture, o razvoju malinarstva, o zapošljavanju mladih, seoskom turizmu i po drugim temama.
Ismail Ramović se interesirao o mogućnostima uspostavljanja bezviznig režima Kosova sa EU, na šta mu je poslanik Ćerim Bajrami pojasnio da je to u "rukama parlamenta Kosova".
"Zavisi od nas poslanika. Izglasajmo demarkaciju i idemo dalje. Ja se nadam da ćemo smoći snage da koalicioni partneri, računajući tu i Srpsku listu, smoći snage da ovo izglasamo“, jasan je bio poslanik Bajrami.