Komisija za prava i interese zajednica i povratak u Skupštini Kosova održala je sastanak sa predstavnicima menadžmenta javnog servisa Radiotelevizije Kosova (RTK) u vezi procesa predstavljanja nevećinskih zajednica u oblasti medijskih usluga, a u saglasnosti sa Zakonom o RTK-u.

U ime RTK-a na sastanku su učestvovali predsjednik Upravnog odbora RTK-a, Ismet Bexheti, zamjenik generalnog direktora RTK-a Safet Zejnullahu i direktor RTK2, programa na srpskom jeziku, Srboljub Kuzić.
Poslanici, članovi Komisije, koja nije bila u kompletnom sastavu zbog bojkota kosovskih institucija od strane "Srpske liste", ali i izostanka poslanika iz turske zajednice, istakli su niz problema sa kojima se manjinske redakcije na RTK-u suočavaju, a što, po njima, utiče na kvalitet izvještavanja i pokrivenost oblasti u kojima dominira određena zajednica.
Bošnjački predstavnik Ćerim Bajrami je u svom obraćanju istakao da je 2015. godine usvojena deklaracija u Skupštini Kosova u kojoj je naglašen problem slabog informisanja na jezicima nevećinskih zajednica, odnosno, da je potrebno poboljšanje i kvaliteta i kvaniteta infomisanja na manjinskim jezicima, kao i sagledavanje mogućnosti otvaranja posebnog kanala za pripadnike ostalih nesrpskih, manjinskih zajednica, a što je predviđeno i zakonom. Međutim, kako je ocijenio Bajrami, kada je u pitanju program na bosanskom jeziku, do sada nema pomaka ni na televiziji, ni na radiju.
"S ovim u vezi ja bih zatražio od vas da hitno preduzmete mjere bez obzira na sve probleme sa kojima se RTK suočava i za koje ste od nas imali i mate redovnu podršku vezano za globalne probleme. Ali, u ovim našim konkretnim slučajevima mi ne možemo da prihvatimo da redovno nedostaje budžet za nove zaposlene. Ne možemo zaposliti čak ni jednog ili dvoje novinara iz prizrenskog regiona zato što nemate mogućnosti. Isto tako nemate mogućnosti ni za otvaranje studija u Prizenu a koji bi bio multietnički, za sve dopisnike, i na albanskom i na jezicima zajednica. Ni dan danas još nije pokretnuto pitanje otvaranje tog studija. Imamo niz slučajeva kada najavimo neki događaj, a onda dobijemo odgovor da nemate kamere i da se kamera mora najaviti nekoliko dana unaprijed da bi se mogao snimiti neki događaj. Ispada da u 21. vijeku mi treba da jurimo novinare, odnosno vijesti a ne da to bude obratno. Za nas je ova situacija neprihvatjiva i mi ćemo ubuduće, ukoliko se to ne promijeni, sagledati mogućnost našeg  glasanja i svega ostalog vezanog za RTK, jer čini mi se da je to trenutno jedini mehanizam sa kojim se možemo poslužiti", rekao je poslanik Bajrami. 
Danush Ademi, poslanik iz redova Aškalija kazao je da minutaža na RTK-u kojom je ova zajednica zastupljena, nije dovoljna i zatražio je dobijanje većeg medijskog prostora, dok je predstavnik Egipćana Veton Berisha rekao da je zadovoljan medijskim prostorom kojeg njegova zajednica ima na RTK-u. 
Predstavnici RTK-a su naglasili opredjeljenost da uzmu u obzir zahtjeve zajednica. 
Ismet Bexheti, predsjednik Upravnog odbora RTK-a potencirao je da je javni servis ispunio svoju zakonsku obavezu o zastupljenosti manjinskih zajednica, od 15 posto od ukupnog programa. Bexheti je kazao da se javni servis suočava sa velikim finansijkim poteškoćama, ali je dodao da je zbog interesovanja ostalih zajednica, insistirano da se u radijskom programu obuhvati što veći broj zajednica. Do sada su bila po dva sata programa na srpskom, turskom i bosanskom jeziku, te jedan sat na romskom, a od skora je uveden i dva puta mjesečno po 15 minuta program za Aškalije. 
Što se tiče redakcije na bosanskom jeziku na Radio Kosovo 2, on je istakao da ova redakcija pored urednika i dva novinara, ima i dopisnike iz Prizrena, Peći, Mitrovice, Novog Pazara i Sarajeva. 
Zamjenik generalnog direktora RTK-a, Safet Zejnullahu, izjavio je da su programi za manjinske zajednice zastupljeni prema zakonu, te da je RTK, iako  nije dobio obećan budžet namjenjen otvaranju TV kanala na srpskom jeziku, ipak krenuo sa emitovanjem RTK2 na srpskom 2013. godine. 
Direktor RTK2, Srboljub Kuzić je kazao da TV kanal na srpskom ide i preko zakonske norme, kada je riječ o programu zajednica, jer emituje oko 20 posto programa na jezicima ostalih zajednica. Predsjedavajući sastankom Komisije, poslanik Agim Çeku je na kraju iznio i svoj prijedlog da bi na RTK mogla biti emitovana emisija na albanskom jeziku, ali koja bi se bavila životom manjinskih zajednica koje žive na Kosovu.