Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport osiguraće sredstva za kompletno finansiranje izgradnje Bošnjačkog kulturnog centra (BKC) u Prizrenu.

Na sastanku održanog avgusta ove godine u Ministarstvu za kulturu, omladinu i sport Vlade Republike Kosova između direktora za kulturu, omladinu i sport SO Prizren Arhima Ajazija i ministra za kulturu, omladinu i sport Kujtima Shale, gdje je prisustvovala i poslanica Emilija Redžepi, uz njeno veliko zalaganje i insistiranje, postignut je sporazum da kompletno finansiranje izgradnje Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu preuzme ovo ministarstvo.
Danas je taj sporazum krunisan potpisivanjem memoranduma između predsjednika Opštine Prizren i sekretara  Ministarstva za kulturu, omladinu i sport Vlade Republike Kosova.
Prema ovom memorandumu, Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport će za realizaciju kompletnog projekta BKC-a investirati 337,054.32 eura u dvije faze.
U prvih šest mjeseci 2017. godine u prvoj fazi izgradnje centra biće izdvojeno 168,527.16 eura, a isti iznos biće osiguran u drugoj polovini 2017. godine.
S obzirom da je ove 2016. godine već uloženo 50 hiljada eura od strane Direktorijata za kultru, omladinu i sport SO Prizren, i radovi su do te sume završeni, ova donacija MKOS-a omogućiće da se izgradnja BKC-a do kraja naredne godine realizuje u potpunosti, kako sa građevinskim radovima, tako i sa kompletnom inventarizacijom objekta, kao i sa uređenjem ambijenta tj. uređenjem parkinga, dvorišta i njegovo ograđivanje.
“Koristim priliku da se u svoje lično ime i u ime bošnjačke zajednice zahvalim ministru Kujtimu Shali na ovoj pomoći koja će omogućiti da se jedan od najznačajnijih projekata za bošnjačku zajednicu realizuje u potpunosti za veoma kratak period.
Veoma me raduje činjenica što ću uspjeti da za vrijeme mog mandata kao direktor za kulturu, omladinu i sport realizujem i pretvorim u realnost jednu ideju koju su mnogi pokušavali ostvariti još od 2000. godine pa nadalje, tj. da našim Bošnjacima obezbjedim jednu veliku instituciju u kojoj ćemo njegovati našu tradiciju i običaje i gdje ćemo našu bogatu kulturu kao i svoj identitet sačuvati od zaborava“, rekao je ovom prilikom direktor Arhim Ajazi.