Težnja za otvaranjem predškolskog obrazovanja na bosanskom jeziku u osnovnoj školi "Lek Dukagjini" u Prizrenu - ne jenjava. Posebno, što se ova škola nalazi u dijelu grada gdje živi najveći broj Bošnjaka.

Rukovodstvo škole je donedavno isticalo da je nedostatak prostora jedini uzrok neotvaranja predškolskih odjeljenja na bosanskom. Sada, kada je medicinska škola preseljena u novu zgradu, njen objekat je pripao osnovnoj školi "Lek Dugagjini". Do skora se nastava u ovoj školi izvodila u tri smjene.
Direktorica škole Jehona Krasniqi - Morina izražava spremnost da bošnjačkoj zajednici udovolji zahtjevu za otvaranje predškolskog na bosanskom jeziku.
“Od ranije imamo zahtjev bošnjačke zajednice za otvaranjem predškolskog obrazovanja u našoj školi. Inače, nastava na bosanskom jeziku se izvodi od prvog do devetog razreda. Bošnjaci su ponovo podnjeli zahtjev za otvaranje predškolskog od kada sam ja postala direktor škole. To im i pripada i ja sam spremna za realizaciju ovog projekta zato što sada imamo dva objekta. Nekoliko djece bošnjačke zajednice je uključeno u predškolsko na albanskom jeziku. Sigurna sam da imaju poteškoće jer im nije maternji jezik. Mi ćemo im omogućiti otvaranje predškolskog na njihovom maternjem - bosanskom jeziku ukoliko nas podrži opštinski direktorijat obrazovanja”, kaže direktorica Krasniqi - Morina.
Škola "Lek Dukagjini" može da se pohvali činjenicom da je jedna od najsigurnijih u gradu, istakla je direktorica Krasniqi - Morina .
“Naše obezbjeđenje se ne razlikuje od drugih škola, nemamo posebno obezbjeđenje. Sigurost učenika je ista kao i u drugim školama. Oko 90 posto prizrenskih škola ima fizičko obezbjeđenje koje pružaju različite sigurnosne kompanije. Naša škola sada ima dva objekta. Predvidjeli smo, tokom planiranja, da su dovoljne tri osobe za bezbjednost učenika. Obezbjeđenje košta roditelje po 5 eura na godišnjem nivou po učeniku. Napominjem da su izuzete plaćanja tri, četiri porodice lošeg socijalnog stanja. Ova odluka je pozitivno shvaćena od strane roditelja svih zajednica, samim tim i Bošnjaka jer je sigurnost djece na prvom mjestu i ona je na najvišem nivou u našoj školi. Time su izbjegnute gužve u školi i nema tuča među učenicima. Mislim da ovih 50 centi mjesečno neće opteretiti porodični budžet i da je bezbjednost učenika prioritetna. Savjet škole planira da u doglednom periodu postavi sigurnosne kamere van školskih objekata. Također, namjeravamo da učenici obavezno nose školske uniforme kako bi sigurnost bila apsolutna za sve, bez obzira iz koje zajednice oni dolaze.
Osnovna škola "Lek Dugađini" je najbrojnija u gradu sa oko dvije hiljade učenika. Od toga nastavu na bosanskom jeziku, od prvog do devetog razreda, pohađa 224 učenika. Zvaničnici prizrenskog obrazovanja navode da predškolsko, na bosanskom jeziku, pohađa oko 30 učenika u tri osnovne škole u gradu.