Pozivamo tužilaštvo da vrati istragu u pravom smjeru, bez zataškavanja slučaja i bez preusmeravanja istrage u drugom pravcu, da spriječi mješanje gradonačelnika opštine u ovom slučaju dok se istraga ne završi, rekla je predsjednica NDS-a Emilija Redžepi na press konferenciji povodom posljednjih dešavanja ispred Medicinske škole u Prizrenu, kada se, kako navodi, dogodio pokušaj kidnapovanja bošnjačke učenice.

Nakon što je Policija Kosova podigla optužnicu zbog, kako se navodi, lažnih inforamcija u vezi slučaja Medicinske škole u Prizrenu, od 13. oktobra, Nova demokratska stranka je održala konferenciju za medije, na kojoj su osim predsjednice Emilije Redžepi, učestvovali i Almir Saiti, koordinator nastave na bosanskom pri SO Prizren, odbornici Ermina Jonuzi Saiti i Oruč Karadolami, te zamjenica gradonačelnika Sabina Birdaini-Dana.
Predsjednjica NDS-a Emilija Redžepi je ocjenila da je tokom ove godine znatno pogoršana sigurnost Bošnjaka u prizrenskoj opštini.
"Unazad godinu dana, počev od kidnapovanja moje ćerke, preko zastrašivanja našeg naroda oko izgradnji hidro centrala u Župi, pa sve do zadnjeg slučaja oko pokušaja kidnapovanja naše učenice od strane nepoznatih lica, postoji velika napetost i strah svih Bošnjaka oko svega što se u zadnjem periodu dešava, što se direktno reflektuje na podizanje međuetničkih tenzija u našem gradu, što nikome nije u interesu", rekla je Emilija Redžepi na otvaranju press konferencije u prostorijama Nove demokratske stranke u Prizrenu.
Jedan od aktera u slučaju Medicinske škole je i koordinator nastave na bosasnkom jeziku, Almir Saiti. On kaže da je protiv njega pokrenuta krivična prijava.
Na konferenciji za medije, zvaničnici NDS-a su kazali da su povodom posljednjih događaja obavjestili i međunardni faktor na Kosovu.