Turistička promocija bošnjačkih sredina

Od svih sela u Župi, Planjane ima najbolji pregled i najviše sunčanih sati dnevno. Pogledajte video uradak ovog bošnjačkog naselja Video produkcije "A&D" snimljen dronom.

Smješteno je na jugozapadnom dijelu podnožja Šar planine na nadmorskoj visini od 815 do 840 metara.
Iznad Planjana je brdo Buljec na 1650 metara nadmorske visine. Kroz Planjane protiče Planjanski potok, jedina desna pritoka Prizrenske Bistrice. 
Površina atara je 1183 hektara i spada u srednje veličine u Župi, sa dosta livada, pašnjaka i utrina, a bilo je dosta oranica, njiva, voćnjaka... 
Graniči se sa atarima sela Sredske, selo Sevce u Sirinićkoj župi, sa Skorobište, Dojnice i Vrbičane, sa Živinjane i Rečane i zaselak Stajkovce.
Po popisu od 2011. godine Planjane ima 1104 stanovnika, od toga 1080 Bošnjaka, 11 Albanaca, 7 Turaka, 4 Srba i dva ostali.
Smatra se da je prvobitno naselje bilo smešteno na potezu Privice, i zvalo se po jednoj verziji Raštane, a po drugoj, bilo je na mjestu Kopač.
Naselje je veoma staro, davno naseljeno stanovnicima i nema pouzdanih podataka kako je selo dobilo ime. 
Mještani se bave stočarstvom i zemljoradnjom i u XIX vijeku u selu je bilo preko 2000 ovaca sa 22 bačila (katuni). Na potezima Privce i Lazarevo postojali su brojni voćnjaci i vinogradi.
Ovdje se gajila šljiva požegača koju Župljani nazivaju "planjanka". Posljednjih godina mještani Planjana se bave svim zanatima koji postoje u građevinarstvu, ima dosta školovanih ljudi, ima farmi kokošaka, ovaca, koza, a ima i pčelara.
Planjane je selo zbijenog i mahalskog tipa, mada se ispod sela podižu nove zgrade sa velikim okućnicama pa liči na naselje razbijenog tipa.
Mahala su: Ribniki i Vrbe, a prema zapadu i nova mahala, odnosno Gornja i Donja mahala, koje mještani zovu, Steći, Ašane, Golipanci, Kočići, Ramanovci i dr.
Od svih sela u Župi Planjane ima najbolji pregled i najviše sunčanih sati dnevno. 
Elektrificirano je 1963. godine i ima nekoliko vodovoda, kao što su izvor Jerebinca i Buljec, imaju dosta vode, a izgrađena je i seoska ambulanta, ulice su popločane betonskim kockama.
(Iz neobjavljene knjige"Monografija Župe, Gore i Podgora", autora Džavita Redžepija)