Na ovogodišnjem, osmom po redu, Sajmu knjiga u Prizrenu, koji je počeo juče i trajaće do nedjelje, jedini štand na bosanskom jeziku, od njih preko dvadeset, je onaj od Mustafe Pandžija, porijeklom iz Župe, a koji živi u Prizrenu gdje se dugi niz godina bavi prodajom knjiga.

Za naš web-portal, Pandži, između ostalog, ističe:

- Recimo da se preko dvadeset godina bavim ovim zanimljivim poslom gdje imam i svoju privatnu radnju, na Raljinu, gdje možete naći veliki broj knjiga, brošura i časopisa pretežno islamske tematike, a mogu se naći i razni mirisi po vrlo povoljnim cijenama koji nam ovdašnji trgovci donose iz Meke i Medine.

Što se tiče ovogodišnjeg Sajma knjiga, ovdje u Prizrenu, izuzetno sam zadovoljan organizacijom te velikim poštovanjem organizatora i samih naših sugrađana i gostiju, kao i turista, koji imaju samo riječi hvale za sve one ovogodišnje izdavače knjiga, a posebno za moj štand jer se može naći veliki broj naslova, knjiga, raznih  brošura i slično, pretežno islamske tematike sa vrlo pristupačnim cijenama.

Ako kažem da se na Sajmu knjiga mogu naći knjige upola cijene, onda je to razlog više da nas posjetite.


Mogu reći  da sam ja, ove godine, i predstavnik poznate izdavačke kuće 'El-Kelimeh' iz Novog Pazara, sa kojima imam odličnu saradnju, te koji su mi poslali veliki broj knjiga o Islamu da bi se proširila naša ponuda na ovogodišnjem Sajmu.

Inače, na štandu možete naći i knjige na albanskom, turskom i arapskom jeziku te često učestvujem, pored ovdašnjeg, i na Sajmu knjiga u Prištini. Nažalost, ne učestvujem na sajmovima knjiga u gradovima u regionu jer oni tamo imaju mnogo veći izbor kupovine i prodaje knjiga, kao i potražnje jer imaju mnogo veće tržište nego mi ovdje na Kosovu, dakako mislim na naš bosanski jezik.

Dakle, cijene knjiga su veoma pristupačne i kreću se od dva eura pa do trideset eura, za one najveće poput knjige 'Povijest Islama', autora Mustafe Spahića.

Takođe se mogu naći i knjige 'Osmanlijska država'  autora dr Alije Muhameda el Salavija, knjiga Halida Jasina 'Od korijena do ploda', imate tu i rječnik bosanskog jezika, autora Dzevada Jahića, 'Enciklopedija Islamskog ponašanja', autora Emina Ahmeda, imate tu i 'Jasine, 'Ilmihal' na više jezika i slično - ističe Pandži.

Na naše pitanje da li u današnje vrijeme prednosti ima internet ili knjiga Pandži ističe da "sve ima svoje, odnosno, da internet ima mnogih prednosti ali da je i dalje čovjekov najbolji prijatelj - knjiga".
 
Potrebno je istaći da Bošnjaci na Kosovu, u zadnjih nekoliko godina, nemaju neki svoj list ili časopis na svom jeziku te je ovaj sajam knjiga u Prizrenu prilika da kupovinom knjiga obogate svoju privatnu biblioteku te saznaju šta ima novoga u svijetu bosanske književnosti.

Vinetu Ganić