Sakupljanjem i prodajom ljekovitog bilja veliki broj porodica iz goranskih sela tokom sezone objezbeđuje sebi egzistenciju.

Uprkos činjenici da je opština Dragaš bogata ljekovitim biljem i šumskim plodovima, prirodna bogastva Šar planine i Koritnika ni do dana današnjeg nisu na institucionalan način iskorićena. Sve se svodi na individualne aktivnosti pojedinih nakupaca koji sami određuju cijenu bez ikakve kontrole, a u većini slučajeva mještani su prinuđeni da prodaju teško skupljene plodove i ispod cijene.

Unazad tridesetak godina u selima opštine Dragaš sakupljaju se razne vrste ljekovitog bilja, kao što su: pečurke, kleka, borovnica, zova, kantarion, kopriva, jagode i druge vrste ljekovitog bilja i šumskih plodova.

Prije dvije godine nakon požara na Koritniku bilo je u velikim količinama i rijetkih vrsta pečurki kao što je smrčak koji je orkupljivan po cijeni od 6 eura po kilogramu, dok  prava tržišna vrijednost ove vrste pečurke iznosi i preko 200 eura.

Od prije više od mjesec dana u selu Gornji Krstac, na padinama Koritnika, na samo nekoliko kilometara od albanske granice, vrši se otkup šumskih jagoda. Šumske jagode su jedna od četiri stotine do sada poznatih vrsta jagoda u svijetu. Iako su njihovi plodovi znatno sitniji od plodova domaćih jagoda, šumske jagode sadrže veću koncentraciju i hranljivih i ljekovitih materija. Zbog svog prelijepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljenije i najtraženije divlje vrste voća.

Otkup jagoda je počeo prošle godine i kako je za portal "Gorapress" kazao Fehim Sali, mještanin Gornjeg Krstaca i jedan od otkupljivača, prošle godine bilo je mnogo više jagoda, ali je otkup bio slabije organizovan. Bilo je prilika, kaže Fehim, kada su mnogim sakupljačima propadale jagode koje su cijelog dana skupljali sa porodicom. Cijena za kilogram šumskih jagoda prošle godine je iznosila 4 eura, dok je ove godine cijena znatno niža i kreće se između dva i tri eura.

"Vodeći se prošlogidišnim iskustvom, ja sam sam se ove godine angažovao, da na neki način pomognem ovim ljudima. Ja sam prošle godine sa svojom porodicom sakupljao jagode, i znam kako je kad cio dan skupljaš jagode i kad otkupljivač predveče ne dođe, a jagode propadnu. To je zaista veoma teško i demorališe berače", kaže Fehim i nastavlja.

"Ove godine sam se potrudio i našao sam firmu iz Uroševca koja je svaki dan dolazila da preuzima jagode koje bi ja tokom dana otkupio. Kao što i sami znate ukolio se ubrane jagode ne skladište odmah u hladnječe, one propadaju, a gubici su veliki“.

Prem riječima ovog vrijednog čovjeka, tokom dana se u selu Gornji Krstac otkupi od 100 do 300 kilograma šumskih jagoda.

Najveći broj berača koji je angažovan na ovom poslu su mještani goranskih sela u Albaniji. Velike sile su nažalost davne 1923. godine podjelile ovaj mali narod i devet goranskih sela je ostalo u Albaniji, oni danas žive u veoma teškim ekonomskim uslovima.

Koritnik je bogat endemskim vrstama ljekovitog bilja i šumskim plodovima, i od sakupljanja ljekovitog bilja, gljiva i šumskog voća može lijepo da se živi. Bilja u prirodi ima u izobilju tokom cijele godine, tako da posla uvijek ima i samo treba znati da li se uzima korjen, list ili cvijet i u kom godišnjem periodu. U opštini Dragaš  ima jako puno toga, ali nažalost nema otkupnih stanica i opština mora ozbiljnije da se pozabavi ovim problemom, jer jedino na taj način može da smanji veliku nezaposlenost u ovoj opštini i maksimalno se iskoriste prirodna bogatsva koje posjeduje ova opština.

Gorapress