Ministar bez potrfelja u Vladi Kosova Rasim Demiri je jučer u Gornjem Ljubinju, sa poslanikom u Skupštini Kosova Ćerimom Bajramijem, predstavio "Projekat izgradnje novog dalekovoda – Rečane - Gornje Ljubinje - Donje Ljubinje" na kome su prisustvovali zvaničnici ovih dvaju najvećih bošnjačkih naselja u Župi nadomak Prizrena.

Ovaj mješoviti sastanak je uslijedio nakon predhodna dva održana u petak, najprije u Gornjem, a potom i u Donjem Ljubinju, prenosi Radio Kosova - program na bosanskom.
Cilj sastanka, prema riječima ministra Demirija, bio je usaglašavanje termina javne prezentacije ovoga projekta od strane KEDS-a, čiji su stručnjaci i uradili projekat u globalnoj vrijednosti više od 250 hiljada eura.
“Višedecenijska težnja Gornjeg i Donjeg Ljubinja da se izbjegne stara trasa dalekovoda Bogoševce - Drajčiće i dalje preko nepristupačnih gudura je najzad ostvarena. Ja sam sa mojim saradnicima u pratnji generalnog direktora KEDS-a u više navrata u prošloj godini posjetio ova dva naša najveća naselja u Župi. Direktor KEDS-a je imao razumijevanja za problem koji imaju mještani oba Ljubinja, obećao je i obećanje sproveo u djelo”, kazao je ministar Demiri.
Poslanik Ćerim Bajrami je pozitivno ocijenio “Novi projekat izgradnje dalekovoda” i potencirao “da se zajedničkim snagama oba Ljubinja, doslovce, može sve uraditi”. Poručio je da se “valjano pristupi na traženoj prezentaciji KEDS-a”, da jedni druge podržavaju u iznalaženju eventualnih izmjena u projeku”.
Merdžan Osmani, predsjednik Gornjeg Ljubinja, je također izrazio zadovoljstvo što će višedecenijski problemi sa snabdjevanjem struje napokon doći kraju.
“Nema godine a da u zimskom periodu ne ostanemo u mraku i po više dana. Da ne govorim o naponu za ona domaćinstva koja su udaljenija od trafostanice - nije prelazio više od 140 volti. Ovaj smo problem često prezentirali i na sjednicama SO Prizren, jer smo možda primjer u državi da naše bandere drže žice, a ne obrnuto. Naši momci svake godine i po najvećem snijegu pretresaju trasu dalekovoda da bi ustanovili kvar. Motornim testerama čiste popadala drveća sa trase dalekovoda izrađenog 1968. godine”, kaže odbornik u SO Prizren, Merdžan Osmani, predsjednik Gornjeg Ljubinja, dodavši “da će se ovim projektom bar za 50 godina riješiti problem oba Ljubinja u snabdjevanju električnom energijom”.
“Nizak napon svih ovih decenija uništavao nam je mnoge kućne aparate i električne mašine. Naselja su se širila, a dosadašnji napon koji se transportovao dalekovodom od 10.000 volti bi je nedovoljan. Tako da ni korektori u više stepana nisu pomagali. Ovim projektom, zahvaljujući naporima minsitra Demirija i njegovih saradnika, obezbjeđuje se duplo “slanje napona”. Dakle, umjesto 10.000, provodnikom će teći 20.000 volti. I što je najvažnije, izbjegava se stara trasa dalekovoda, novom trasom od Rečana”, kaže Abdula Bilibani, zvaničnik Donjeg Ljubinja.
Na sastanku je prisutvo, također, uzeo i Bedrija Ejupagić, direktor Direktorijata za hitnost i bezbjednost, koji je izrazio nadu da “od strane mještana neće naići ni na kakav problem u pogledu lociranja novih električnih stubova”.
Datum održavanja prezentacije “Projekta novog dalekovoda” odrediće se nakon konsultacije sa Kosovskom kompanijom za distribuciju i snabdijevanje električnom energijom - KEDS-om. Dvije strane su se dogovorile da će mjesto održavanja prezentacije biti Donje Ljubinje.