Administrativna uredba MONT-a

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije radi na administrativnoj uredbi kojom se jasno definišu kriterijumi, broj i način upisa studenata iz manjinskih zajednica na javnim univerzitetima na Kosovu.

U izradi ovog Administrativnog upustva aktivno su učestvovali i poslanici u Skupštini Kosova iz manjinskih zajednica, članovi Konsultativnog vijeća za zajednice, predstavnici Ambasade SAD, Kancelarije EU i predstavnici OSCE-a, koji su tokom nekoliko sastanaka mogli da daju svoje prijedloge kako bi se što preciznije definisali kriterijumi i bio olakšan upis studenata iz manjinskih zajednica.
Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži za naš portal ističe da je ministarstvo htjelo da uradi administrativno upustvo kojim će zainteresovanim studentima iz manjinskih zajednica biti olakšan upis na javnim univerzitetima i da je zato u izradi uključeno što više strana kako bi zajednički došli do jasno definisanih kriterijuma koji će biti obavezni za univerzitete. On je pojasnio šta je obuhvaćeno ovom administrativnim uredbom koju će slijedeće sedmice potpisati ministar Arsim Bajrami.
“Obzirom da na Kosovu imamo nastavu na bosanskom i turskom jeziku budući brucoši će prijemne ispite polagati na svom maternjem jeziku jer su univerziteti prihvatili da se prijemni ispiti prevode na bosanskom, turskom i srpskom jeziku. Takođe, za studente iz svih manjinskih zajednica biće snižen prag prolaznosti na prijemnom ispitu za koji se predlaže da bude 35%. Kvota za upis studenata iz manjinskih zajednica na svim programima, fakultetima univerzitetima na Kosovu, kao i upisa na master studijama, biće 12% i odražavaće procente na osnovu zastupljenosti zajednica u Parlamentu Kosova. Za studente iz bošnjačke zajednice 3%, turske i aškalijske po 2%, za srpsku, goransku, romsku i egipćansku po 1%”, te 0,5% za hrvatrsku i crnogorsku zajednicu koje su po prvi put obuhvaćene nekom administrativnom uredbom”, pojasnio je Baldži. 
Zamjenik ministra je dodao, da će ista kvota važiti i za smještaj u studentskim centrima i da je za studente iz porodice koja je korisnik socijalne pomoći studiranje besplatno. 
On naglašava da je ovo jako važan dokument i da je zato ministarstvo u njegovoj izradi uključilo sve zainteresirane strane, a da su odmah nakon njegovog potpisivanja univerziteti na Kosovu u obavezi da ga poštuju i sprovode. 
Baldži se osvrnuo i na ranije zloupotrebe sa potvrdama o nacionalnoj pripadnosti, koje će ubuduće izdavati Konsultativno vijeće za zajednice.
“Potvrde će izdavati KVZ uz konsultacije sa poslanicima u Skupštini Kosova. Na ovaj način se mogućnost manipulacije i zloupotrebe ovim potvrdama uveliko smanjuje. Verifikaciju će vršiti sami fakulteti”, rekao je Baldži.
On zaključuje da će se ovim administravnim uputstvom trajno utvrditi kriterijumi i kvote za upis budućih studenata iz manjinskih zajednica za studiranje na javnim univerzitetima Kosova.
Poslanik u Skupštini Kosova Ćerim Bajrami, koji je dao svoj doprinos u donošenju ove administrativne uredbe, očekuje da će ovim dokumentom mnogi problemi vezani za upis studenata biti riješeni.
“Godinama je upis studenata iz nevećinskih zajednica bio opterećen nizom problema, pogotovu prošle godine, tako da se očekuje da ovo uputstvo ispravi sve te propuste. Naravno da je donošenje ovog administrativnog uputstva posljedica našeg upornog potenciranja ovog pitanja u Skupštini Kosova i primjedbi Ministarstvu obrazovanja i Rektoratima, prije svih Univerziteta u Prištini, te nekim kancelarijama po opštinama koje su zloupotrebljavale izdavanje potvrda o nacionalnoj pripadnosti, izdavajući ih, po raznim ‘preporukama’, mnogima iz većinske zajednice čiji je interes bio da se prijave na ‘manjinsku listu’ radi lakšeg prolaska na prijemnom ispitu za upis na fakultete”, kaže poslanik Ćerim Bajrami.