Učenici-prvaci u nastavi na bosanskom jeziku su u Osnovnoj školi "Mati Logoreci" u Prizrenu u srijedu, 25. maja, prigodnom priredbom obilježili “Dan Abecede”, što je ujedno i njihov prvi životni test kojeg su svi uspješno pololožili: Halisa Demiri, Selena Šabani, Umejna Bajrami, Semih Gashi i Inas Demiri.

Priredbom je rukovodila moderator Enesa Kolenović, učenica VI razreda ove škole, koja je pozdravila prisutne i u uvodnom izlaganju istakla “da joj je čast da vodi jedan ovakav program”.
"U znaku obilježavanja “Dana Abecede” potrudili smo se da ovaj dan uljepšamo našim prvačićima i ovom prilikom im poručujemo: “budite nam uvijek tako dobri, pametni, plemeniti. Neka vam je sretno odrastane i dalje školovanje”. A vi, dragi naši prisutni, gledajte i uživajte. U našoj glumi, izražajnom recitovanju, našoj igri i plesu”, naglasila je voditeljica priredbe, učenica Enesa Kolenović.
"Moji prvaci su nešto posebno. Moji prvaci su uspjeli nešto što rijetko ko može, rijetko ko uspije. Znači, bez pretjerivanja. Ako želite da se uvjerite u to šta ja pričam, dođite i pogledajte njihov rad. Pogledajte te njihove sveske, čujte ih kako čitaju, kako pišu. Onda ćete vidjeti da sam ja u pravu. Ja sam i bila previše sigurna u svoje učenike, zato sam htjela napraviti nešto ovako, nešto veliko“, obratila se iskrenim i dirljivim riječima, punim ljubavi prema svojim prvacima, prisutnim roditetljima i gostima mlada i ambiciozna učiteljica Alma Rahić Gashi.
Na pitanje "šta za nju znači dijete, a šta učenik", ova mlada učteljica ističe da u prosvjeti radi već 13 godina, ali „kada je postala prije pet godina mama i mama učiteljica" za nju je to bilo posebno životno iskustvo. U prvom njenom razredu ima sina Seniha Gashija.
"Učitelj je potpun samo onda kada ima svoju djecu u školi. Ranije sam pravila velike greške, možda ne neoprostive, ali bogami, dosta velike, zato što na učenike nisam posmatrala kao majka. Možda sam i previše tih zadataka davala kući, a tek sada, kada je i moje dijete učenik, vidim kako je to malo teže“, kazala je za RTK2-program radija učiteljica Rahić.
Ambicioznost potkovana idejama i profesionalnim pristupom radu, učiteljica Rahićeva je uspjela da djeci, ne samo preda znanje i nauči ih dva pisma; latinicu i ćirilicu, već i da ih pripremi da briljantno nastupe u kulturno-zabavnom programu pred publikom, uglavnom njihovim roditeljima i prijateljima-gostima. Od prelijepih recitacija, dječijih pjesmica pa do skečeva, sve je odisalo dječje  vragolasto, razdragano i lepršavo, ukrašeno raznim kostimima i rekvizitima. I sve je to nagrađivano posebnim aplauzima koje samo ova djeca zaslužuju.
Radi toga, zbog tog profesionalizma, mlada učiteljica Rahić-Gashi sa svojim učenicima svake godine organizira prigodne priredbe u kojima djeca ispoljavaju svoj talenat i umijeća u raznim kulturno–umjetničkim disciplinama. A da su prvi koraci u tome bili teški, ilustruju njene riječi:
"Nekada je to bilo javno, nekada manje javno, nekada smo htjeli da se naš glas čuje. Nekada nam nije bilo važno da li neko to zna ili čuje, bitno je da se naša djeca zabavljaju. Ali sada sam odlučila da malo pustimo glas, da se malo čujemo u gradu. Manifestacije i vannastavne aktivnosti na bosanskom jeziku su vrlo rijetke u ovom gradu iako nas Bošnjaka ima puno i druga smo zajednica u gradu“, kaže Rahićeva, dodavši da nije uspjela da uvrsti bar  jednu tačku u Domu kulture na centralnoj manifestaciji.
"To je mene jako zaboljelo i zato sam odlučila da ovu manifestaciju u povodu "Dana Abecede" organizujem u našoj školi. I to radimo uvijek u maju i veoma sam srećna zbog toga. Ovaj dan ne ispunjava samo učenike, ovaj dan ispunjava i mene", zaključila je u našem razgovoru učiteljica Alma Rahić-Gashi koja je u povodu "Dana Abecede“ pripremila kulturno-zabavni program kojeg su pred roditeljima i gostima briljantno izveli njeni đaci-prvaci. 
U programu priredbe nastupili su i učenici drugog razreda iste škole s namjerom da pripomognu i uljepšaju nastup svojih mlađih "kolega": Kenan Kulići, Medina Bilibani, Samra i Loren Dakaj.