Počela primjena odluke Vlade Kosova

Ove sedmice počela je primjena odluke Vlade Kosova donijete krajem decembra 2015. godine, kojom se omogućava da svi građani Republike Kosova koji su studije završili na Univerzitetu u Sjevernoj Mitrovici imaju pravo da apliciraju za dobijanje certifikata kojim se potvrđuje validnost stečene diplome na tom univerzitetu.

Certifikat o validnosti se može koristiti prilikom apliciranja za zaposlenje u svim javnim institucijama Republike Kosova, za dobijanje licence od strane javnih institucija, kao i za učešće na profesionalnim ispitima organizovanim od strane javnih institucija Republike Kosova.
Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži u izjavi za Radio Kosova 2 - Program na bosanskom jeziku, ističe da će se na ovaj način pomoći studentima svih zajednica učesnica visokog obrazovanja na Univerzitetu u Sjevernoj Mitrovici.  
"Izdavanje jednog ovakvog certifikata neće zamijeniti diplomu, odnosno neće izmijeniti izgled diplome nego će zamijeniti diplomu koja je do sada bila izdavana na Univerzitetu u Sjevernoj Mitrovici. Ovo je samo jedna privremena mjera sve do konačne intengracije univerziteta u kosovsko obrazovanje i kao dodatni dokument služiće svim dilomcima da iskoriste svoja prava.Ovim ccinom Vlada Republike Kosova je pokazala dobru volju da pomogne svojim građanima da riješe egzistencijalno pitanje oko zapošljavanja ili bolje rečeno da se bolje intengrišu u kosovsko društvo. Formirali smo komisiju za verifikaciju diploma kojoj će pomagati NVO 'Ecmi'. Komisija je počela sa prijemom diploma i ona će imati za obavezu da u roku od 30 dana izvrši verifikaciju i izda certifikat studentima koji budu aplicirali", pojašnjava Baldži.
Kandidati aplikaciju za dobijanje Cetrtifikata o validnosti stečene diplome mogu naći na zvaničnom sajtu Ministartva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova a koje zatim mogu predati u kancelariju u objektu Ministartva obrazovanja koja se bavi tim pitanjem, onda kancelarijama u Sjevernoj Mitrovici i Gračanici. 
Rok za apliciranje obuhvata period od godinu dana, do integracije Univerziteta u Sjevernoj Mitrovici u okviru obrazovanja Republike Kosova.