Zastupnici u Skupštini Kosova Duda Balje i Ćerim Bajrami sa ministrom u Vladi Kosova Rasimom Demirijem, sa svojih predstavničkih pozicija i u ime Koalicije "Vakat" posjetili mještane naselja Rvatske koja je sa svojih pet mahala naseljena bošnjačkim življem.

Delegaciju je dočekao predstavnik Bošnjaka u SO Leposavić Mihret Salković, koji je usput dodatno upoznao predstavnike na centralnom nivou vlasti u Republici Kosova sa slavnom historijom, ali i aktuelnim stanjem ovoga mjesta, jako značajnog za bošnjačku zajednicu Kosova ali i šire.
U delegaciji su bili i Nedžad Ugljanin, odbornik u SO Sjeverna Mitrovica sa svojom saradnicom iz kancelarije za nevećinske zajednice, koji su također uzeli aktivno učešće u prezentaciji problematike i iznalaženju mogućih rješenja.
Rvatska je najsjevernije naseljeno mjesto Kosova u opštini Leposavić, koje se naslanja na sandžačku opštinu Novi Pazar u Srbiji. Nekada mnogo brojnije naselje sa velikim atarom i jako atraktivnim pejzažom i prirodom, te privatnim imanjima koja su pogodna za razvoj poljoprivrede, zasebno stočarstva.
Mještani koji ovdje žive, sada se uglavnom i bave poljoprivredom i imaju solidan broj krupne i sitne stoke.
U ljubaznom dočeku su učestvovali brojni žitelji ovog mjesta, a sam skup je priređen ispred novosagrađenog džamijskog objekta, koji još uvijek nema podignutu munaru, iako je urađen temelj.
Od strane prisutnih mještana, predstavnicima na centralnom i lokalnim nivoima iznijeti su brojni problemi života u ovom mjestu, koji su zasebno specifični jer, kao što poznato, iako je 17 godina iza rata na Kosovu, uticajem iz Srbije i voljom lokalne većinske srpske zajednice, još uvijek je i Leposavić i par opština na sjeveru Kosova u procesu integracije u kosovski ustavni i zakonski okvir, te su samim tim još prisutne i paralelne institucije vlasti koje kontroliše i plaća Republika Srbija.
Poljoprivredni proizvođači iz ovog mjesta su se žalili na neispalaćene subvencije od prije dvije godine od Ministarstva poljoprivrede Vlade Kosova. Navodno je razlog - da je problem bio što je ovjera nelegalnim pečatom paralelnih institucija na nekim dokumentima, međutim, kako pojašnjavaju sami mještani, oni nisu ni imali mogućnosti da ovjere dokumenta iz katastra na druge kosovske instance.
Također je insistirano da se od kosovskih institucija povede računa o zapošljavanju pripadnika Bošnjaka, u onom dijelu koji pripada ovoj zajednici na sjeveru Kosova, u aktuelnoj integraciji svih struktura u kosovske institucije jer, kako sad stoje stvari, ispalo je da za pripadnike ove zajednice nema mjesta, jer nisu ni bili pripadnici recimo paralelne „civile zaštite“ koja se sad, između ostalih, integriše u kosovskim sistem.
Zanimljivo je da iz ovog mjesta odranije ipak ima popriličan broj pripadnika Policije Kosova, te najmanje dva kadeta Kosovskih sigurnosnih snaga.
Predstavnici „Vakata“ su obećali pomoć i podršku u insitucijama, pogotovo oko  subvencija za poljoprivredu, koje po zakonu sleduju i ove mještane, te također nastavak insistiranja da se poveća broj zaposlenih Bošnjaka i na lokalnom i na centralnom nivou i iz ovoga kraja.
Upućen je i poziv brojnoj dijaspori Rvatske, da se vraća svom kraju i da mu redovno pomaže.
Gospodin Mihret Salković je obavijesio prisutne da se očekuje realizacija planiranih budžetskih sredstava za asfaltiranje novog pravca lokalnog puta od oko pet kilometara (širine tri i po metra), ka jednom od naselja inače jako razuđene konfiguracije kako samih mahala tako i porodičnih kuća u Rvatskoj. Također je glavni prilazni putni pravac ka Rvatskoj u jako lošem stanju. 
Od strane gostiju pokrenuto je i pitanje da se bošnjačka djeca i u ovom kraju školuju u osnovnom obrazovanju na bosanskom jeziku, što do sada, nažalost, ovdje nije slučaj, iz poznatih razloga.
Isto tako su evocirane tužne uspomene na mučko ubistvo Šefke Salkovića i teško ranjavanje Edina Islamovića, mještani ovog naselja, koji su tada bili komisioneri CIK-a Kosova, uoči centralnih izbora u decembru 2010. Rahmetli Šefko Salković je u međuvremenu od predsjednice Kosova proglašen za narodnog heroja. Inače su i njegova supruga Marina i kčerkica Sara bile prisutne na ovom skupu.
Uz ljubazni doček i još ljubazniji ispraćaj, pala su obećanja s obje strane o redovnim kontaktima i produžetku saradnje s ciljem poboljašanja kvaliteta života i ovog dijela Bošnjaka Kosova.