Obraćanje poslanice u Skupštini Kosova

Na današnjoj sjednici Skupštine Kosova poslanica Emilija Redžepi se povodom manipulacije oko izdavanja saglasnosti ili dozvola za izgradnju hidrocentrala u regionu Župe obratila predstavnicima naroda i široj javnosti gdje je zatražila da Državni tužilac pokrene istragu protiv izdavanja saglasnosti ili dozvola.

Obraćanje poslanice Emilije Redžepi prenosimo u cijelosti:

"Zahtjevam od Državnog tužioca da pokrene istragu protiv izdavanja saglasnosti ili dozvola od strane Opštine Prizren, odnosno Direktorijata za Urbanizam i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ovim putem izražavam veliko nezadovoljstvo bošnjačke zajednice i stojim ispred svog naroda koji živi u Prizrenskom regionu, povodom nedavnog dešavanja koje je stvorilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Opština Prizren oko izdavanja saglasnosti i dozvola za izgradnju 8 hidrocentrala na pritokama rijeke Bistrice u Župskom kraju gdje je prekršen zakon i Ustav Republike Kosova.

Saglasnost i dozvole za izgradnju hidrocentrala se ne smiju izdavati ilegalno, tajnim putem i nezakonito, zakon je iznad svih nas i on se mora poštovati, te zahtjevam da Javno Tužilaštvo pokrene istragu protiv ovog procesa, bez obzira ko stoji iza ovoga. Saglasnost i dozvole su izdate netransparentno, bez javnih debata sa mještanima svih sela koji žive na teritoriji Župe i najopasnije od svega bez legalne skupštinske procedure.

Apel upućujem i svim institucijama da nećemo dozvoliti da se realizuje bilo koji projekat u regionu Župe bez saglasnosti naših građana, bez zakonske procedure i u skladu sa Ustavom Republike Kosova", rekla je u svom obraćanju predsjednica NDS-a, Emilija Redžepi, poslanica u Skupštini Kosova.