Da li je ovo samo (pred)izborno obećanje?

Obećanje predsjednika Hashima Thaçija je podiglo nade sela Vitomirice da će postati opština, piše danas list "Koha Ditore".

Rustem Nurković, savjetnik političkog subjekta "Vakat" u Skupštini opštine Peć kaže da ovo selo ispunjava sve uslove da postane posebna opština.

"Vitomirica je najveće selo na Kosovu i ispunjava uslove da postane opština, jer ima 42 kvadratna kilometra teritorije. Zatim imamo gotovo svu infrastrukturu da budemo opština. Imamo čak i bolje uslove od sela koja su postala opštine, kao što su Junik, Parteš ili Mamuša", nabraja Nurković "činjenice" zbog kojih Vitomirica može postati opština.

Transformacija ovog sela u opštinu će opštini Peć uzrokovati druge probleme, jer Peć može izgubiti nekoliko sela zbog toga što će Vitomirica ostati između njih i Peći. Ova činjenica još više podiže nade Vitomiričana da bi mogli postati opština, jer će se njoj onda pridružiti sa svojom teritorijom i ova sela: Dubovo, Ozdrim, Cige, Brestovik, Liupe, Levoš, Novo Selo, Velika i Mala Jablanica i Radovce. Sva ova sela, zajedno sa Vitomiricom, na osnovu popisa stanovništva od prije pet godina imaju 13 hiljada stanovnika.

Uz sva ova sela, kako Nurković kaže, Vitomirica kao opština može egzistirati od poreza na imovinu, od poreza na poslovanje, nekoliko fabrika i poljoprivrednog zemljišta. Čak bi i turizam bio u "formi" jer je u ovoj opštini izbor Bijelog Drima, koji bi ostao na teritoriji ove "opštine". Međutim, gradonačelnik Peći, Gazmend Muhaxheri smatra da male opštine imaju problema sa egzistencijom, zbog budžeta.

"Ne mogu opstati opštine sa malim brojem stanovnika i malim izvorima finansijskih sredstava kako bi sebe održale i ponudile usluge građanstvu", kaže Muhaxheri. On razumije da je ideja za opštinu privlačna ljudima koji tamo žive, ali oni, kako kaže prvi čovjek Peći, ne znaju finansijske probleme koji se rađaju, a onda traže da se potpomažu od centralnog nivoa. Osim toga, stvaranje malih opština koje nisu u stanju da sebe finansijski održavaju ima uticaja i na centralni nivo, što prema riječima Muhaxherija, je protiv evropskih trendova.

"Oni mogu možda sami egzistirati dvije ili tri godine, ali se kasnije moraju okrenuti većim opštinama. Stoga, bilo gdje u Evropi se ide ka tome da opštine budu veće. Zato formiranje novih malih opština koje ne mogu biti stabilne je protiv evropskih trendova", kaže Muhaxheri.

S druge strane, mještanin Vitomirice, Salih Lajçi (PDK), opštinski direktor urbanizma u Peći kaže da trenutno Peć dobro pokriva ovo selo.

"Ono što nam je potrebno su investicije u našem selu. Opština Peć bi trebalo više da se orijentiše na investicije u ovom selu, jer investicije nisu išle paralelno sa porastom stanovništva i važnosti ovoga najvećeg sela u Peći", govori Lajçi o potrebama Vitomirice. Obično su se prijedlozi i obećanja za formiranjem opštine Vitomirica čuli prije i tokom svake izborne kampanje. Čak i ovo posljednje obećanje predsjednika Thaçija za formiranjem dviju novih opština, može biti znak da se zemlja nalazi pred novim opštim izborima.

Isti obećanje je dao Thaçi dok je bio premijer stanovnicima Rugove na prošlim izborima, da će ta oblast postati opština, ali nije postala. Ovako smatra poslanik u Parlamentu Kosova i bivši predsjednik opštine Peć, Ali Berisha.

"Svaki put kad se spomene stvaranje novih opština, pretpostavlja se da su izbori blizu. I ovi prijedlozi i obećanja često se daju samo radi dobijanja glasova", smatra Berisha da bi i ovo obećanje Thaçija moglo biti pokazatelj da izbori nisu daleko.

Ali, kao politički entitet, prema riječima Berishe, AAK nije protiv novih opština.

"U principu mi nismo protiv novih opština, ali uvijek je potrebna puna studija izvodljivost i finansijska održivost opštine i mnogi drugi aspekti koji su neophodni za stvaranje nove opštine. Dakle, bez finansijske stabilnosti i bez određivanja teritorije i koji će biti njen sastav, mi ne odobravamo stvaranje novih opština", rekao je Berisha.