Inicijativa o zajedničkom djelovanju bošnjačkih političkih predstavnika

Inicijativu o zajedničkom djelovanju svih bošnjačkih političkih predstavnika oko opštih interesa za zajednicu, pokrenula je predsjednica Nove demokratske stranke i poslanica u Skupštini Kosova Emilija Redžepi jučerašnjem sastankom u Prizrenu.

Sastanku su pored predstavnika NDS prisustvovali i Hamza Balje predsjednik Centra demokratske unije,  šefica administracije u opštini Sjeverna Mitrovica Adrijana Hodžić, kao i predstavnici civilnog društva.
Poslanica Emilija Redžepi je rekla da je ovo samo prvi sastanak, da se planira niz drugih sastanaka te da se nada da će se i ostali bošnjački predstavnici pridružiti ovoj inicijativi.
 “Želimo pokazati svima na Kosovu da smo narod koji može raditi zajedno i da smo jedinstveni kada su u pitanju nacionalni interesi poput decentralizacije i obrazovnog sistema i upotrebe službenog bosanskog jezika na lokalnom nivou”, istakla je na otvaranju sastanka Emilija Redžepi.
Odbornik u Skupštini opštine Prizren Oruč Karadolami je prisutne informisao o djelovanju Nove demokratske stranke u gradskom parlamentu i problemima sa kojim su uspjeli da se izbore.
Predsjednik Centra demokratske unije Hamza Balje je istakao da se njegov politički subjekt i ranije zalagao za jedinstveno djelovanje svi bošnjačkih predstavnika.
Šefica administracije u opštini Sjeverna Mitrovica Adrijana Hodžić je rekla da je bošnjačka zajednica mala ali veoma bitna za kosovsko društvo “ali da, na žalost, većinska zajednica ne prepoznaje vrijednost bošnjačke zajednice i da kad su problemi u pitanju uvijek su to između albanske i srpske zajednice ali se uglavnom sva ta rješenja do kojih se dolazi uveliko nalaze kroz manjinske zajednice, konkretno kroz bošnjačku zajednicu”.
Nebija Aljilji je ispred nevladine organizacije “Edukator” istakao značaj uključivanja nevladinog sektora i podsjetio na ranije aktivnosti ove organizacije.