Reakcija na izvještaj policije

Na prvoj redovnoj sjednici u 2016. godini održanoj u srijedu 28.01.2016. godine, raspravljano je između ostalog i o bezbjednosnoj situaciji u opštini Dragaš.

Izvještaj pred delegatima, o bezbjednosnoj situaciji u opštini Dragaš podnio je komandir policijske stanice u Dragašu, Shaqir Uka.

Uprkos činjenici da se u posljednjih nekoliko mjeseci povećao broj pljački u selima Opolja (Bellobrad, Brezne i Bresane), te da se nastavio kontinuitet  pljački u pograničnim selima Gore, naročito u selu Orćuša, u izvještaju policije govori da je situacija u opštini Dragaš stabilna.

"Bezbjednosna situacija u opštini Dragaš je mirna i stabilna", kazao je između ostalog  komandir stanice u Dragašu, Shaqir Uka, tražeći veću saradnju građana sa policijom.

Nakon izvještaja komandira policije došlo je do veoma burne rasprave i velikog neslagana sa izvještajem policije i stanjem na terenu.

Odbornica ispred kolaicije Vakat, Zinaida Elmazi je reagovala na izvještaj policiji naglasivši između ostalog: "Što se tiče druge tačke dnevnog reda, upoznavanje sa bezbjednosnom situacijom u opštini Dragaš, mislim da o njoj trebamo duže da diskutujemo odnosno raspravljamo“, kazala je Zinaida Elmazi i nastavila:

"Nema potrebe da nas upoznajete sa aktuelnom situacijom vezanu za bezbjednost, kada mi sami znamo da je situacija katastrofalna. Kada je u pitanju bezbjednost, ne mogu a da ne kažem nekoliko riječi, bez obzira kakao ćete me svatiti, jer ja samo želim da kažem istinu", kazala je Zinaida i dodala.

"Prije neki dan je ponovo delegacija iz Orćuše dolazila da se žali, jer je nekoj ženi provaljena štala i ukradena joj je krava iz štale. Takođe istog dana je i obijena kuća u Orćuši. Kako sam čula od mještana sela Orćusa, oni su se obratili i predsjedniku opštine i iznenadili su se odgovrom i načinom pristupa prema ovom ozbiljnom problemu. "Ja nisam nadležan za to", kazao im je gradonačelnik opštine.

Da li tako treba primati one koje su tu na vetrometini? Činjenica je da neke naše službe nisu u stanju da održavaju red i sigurnost. Ja tvrdim da je tako, a vi kako hoćete!

Jedne godine kada je u Zlipotoku, a da je samo Zlipotok u pitanju, već i druga sela koja su non-stop izložena pljačkama, no uzimam Zlipotok kao primjer, kada je te godine za mjesec dana ukradeno više od 30 grla krupne stoke, i kada je delegacija dolazila da se žali, ovdje sa ovog mjesta im je rečeno da se malo bolje brinu o svojoj stoci i kućama, kao i štalama, te da ne traže da im policija čuva stada.

Pa vas pitam da li se tako brine o bezbjednosti? O kojoj i kakvoj bezbjednosti mi ovdje govorimo? kada je našima u Gori oduzeta mogućnost da egzistiraju od svojih prirodnih resursa. Ko kontroliše granice? Hoćete da vam ja kažem? Ko? Niko!!!

Policija navodno kontroliše granicu od 8 časova  ujutru, do 5 časa poslije podne, ili tu negdje, neka bude i 7, ali nakon toga je sve otvoreno. U ranu zoru već je sve puno onih koji su prešli granicu, a ja vas pitam kako? Ako je prelaz otvoren tek nakon 8 sati.

U Orćuši kada su napadnuti ljudi pred kafanom, napadasmo ljude da izmišljaju, da zarad nekih papira u inostranstvu, sami to rade. Prosto neznam zašto ja uopšte govorim o ovome. Koliko problema, pretnji i provala ima to se jednostavno ne može ni probrojati.

Govorimo o bezbjednosti, a ja mislim osim naših krava, još malo nećemo imati ni koga obezbjeđivati. Ode naša omladina zbog pogranične nesigurnosti, ode naša omladina zbog nemogućnosti zapoljavanja. Od preko 20 zaposlenih u zadnjoj godini nema niti jednog iz Gore.

Jeste li vi to nas u potpunosti odbacili iz svih konbinacija ili o čemu se radi?

Nego da vam ja predlozim nešto... Kako bi ste se  ni vi, a ni mi mučili.

Neka dođe neka država koja inače daje azil našima, i neka napravi popis i prosto neka nas sve isele u nekoj zemlji u nekom kvartu, jer toliko nas je ostalo da nas mogu smjestiti u jednoj zgradi“, kazala je na kraju svog izlaganja odbornica u SO Dragaš ispred Koalicije Vakat.

Takođe je bio i negodovanja od strane drugih odbornika povodom bezbjednosne situacije. Od komandira stanice policije zatraženo je više detalja o napadu na njegovog zamjenika Eljama Seferija, jer je ovaj slučaj i dalje zagonetka za stanovnike ovog područja kazali su odbornici. Komandir Shaqir Uka je rekao da je predmet povodom ovog slučaja predat regionalnoj policiji kaoja nastavlja rad na otkrivanju počinioca, dok je zdravlje mog zamjenika Eljama Seferija stabilno, i važno je da je on živi i zdrav, i da se vratio u svakodnevnim obavezama, kazao je Shaqir Uka, komandir policije.