Bošnjački poslanici sa Specijalnim predstavnikom EU

Poslanici parlamentarne grupe 6+ sastali su se u četvrtak u Prištini sa Specijalnim predstavnikom EU na Kosovu, Samuelom Žbogarom.

Na sastanku, koji je po riječima bošnjačkih poslanika Emilije Redžepi i Ćerima Bajramija bio veoma konstruktivan, od Specijalnog predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara je zatražena pomoć u rješavanju problema upisnih rokova za bošnjačke studente na javnom univerzitetu u Prištini. Pored ovoga, Redžepi je od specijalnog predstavnika zatražila da utiče na proces decentralizacije, konkretno na formiranje opštine Rečane.
"Generalno, ja sam pristupila ovom sastanku sa gospodinom Žbogarom iz dva razloga. Prvi je problem u obrazovnom sistemu i upis naših studenata na bosanskom jeziku, odnosno drugi mandat. Rektorat da im dozvoli da se upišu u drugom upisnom roku, a moj generalni razlog dolaska je bio traženje podrške za decentralizaciju, odnosno dobijanje opštine Rečane. Veoma sam zahvalna gospodinu Žbogaru koji nas je prije mjesec dana javno podržao, medijski, da imamo pravo kao zajednica na decentralizaciju, odnosno na proces lokalne samouprave. Zatražila sam da podrži naš zahtjev, koji smo podnijeli 2009. godine Ministarstvu za lokalnu samoupravu", rekla je za Radio Kosovo 2 Emilija Redžepi.
Ona je dodala da problem oko upisnog roka za studenate traje godinama, te su stoga od Žbogara zatražili da svojim autoritetom utiče na ministra, na rektorat, da izmjene neke kriterije, koliko je to moguće, iako je to u ovom momentu kasno.
"Mi smo se od maja mjeseca borili i upozoravali ih na ovo što se može desiti, kako u Skupštini tako i u Vladi. Nemamo zvaničnih obećanja, ali će gospodin Žbogar razgovarati i sa ministrom i sa rektorom, i vidjećemo šta će se desiti, jer su studenti evo već dva mjeseca krenuli sa predavanjima”, zaključila je Redžepi.
S druge strane poslanik Ćerim Bajrami kaže da je pitanje obrazovanja tretirano i u Skupštini Kosova sa Komisijom za zajednice, a bilo je sastanaka i sa ministrom MONT-a Arsimom Bajramijem.
"Ja ipak ministra Bajramija, kao i ministarstvo koje on vodi, smatram najodgovornijima, kao i rektorat i rektora Zejnullahua. Trebao je biti objavljen treći upisni rok, s obzirom da nije objavljen drugi, za ona rezervirana mjesta koja nisu popunjena, a ukupno ima 328 mjesta na svim fakultetima za sve nevećinske zajednice, tj. 90-ak mjesta za studente iz bošnjačke zajednice. Primljeno je samo oko 40 njih, što znači da ima puno nepopunjenih mjesta. Mi smo danas od gospodina Žbogara zatražili da intervenira kod MONT-a, s obzirom da naše intervencije nisu uspjele", kaže Bajrami.
On dodaje da bi jedno od rješenja moglo biti to da se prime studenti koji su “ispod crte” , misleći na one koji nisu primljeni jer su imali nekoliko poena manje, ili čak slučaj sa pola poena manje od praga poena za upis.
“Naša kratkoročna borba bi bila da iznađemo rješenje za ove studente, a dugoročna bi bila da se u visoko obrazovanje putem amandmana ugradi mehanizam i da se ovo zakonski regulira. Drugo rješenje je da se ojača divizija obrazovanja za manjinske zajednice, jer se zna da ona nema dovoljno kapaciteta.”
Na kraju, Bajrami je još upozorio na problem štampanja testova, za koje kaže da su samo na albanskom jeziku, što stvara probleme, kako bošnjačkim studentima, tako i studentima iz ostalih nevećinskih zajednica.