Bošnjaci u izvršnoj vlasti

Poslije više od devet mjeseci nakon formiranja Vlade Kosova imenovani su i zamjenici ministra iz manjinskih zajednica. Ispred bošnjačke zajednice mjesto zamjenika ministra obrazovanja ponovo će obavljati Usmen Baldži, predsjednik Demokratske stranke Vatan - članice koalicije Vakat.

Usmen Baldži koji je na ovoj funkciji bio i u prethodna dva mandata Vlade Kosova, od ponedjeljka je ponovo na starom radnom mjestu. On je za naš portal ovom prilikom rekao da će najvažnija karika njegovog budućeg djelovanja kroz ovo ministarstvo svakako biti očuvanje i razvoj obrazovanja na bosanskom jeziku na svim nivoima, kao i razvoj obrazovanja drugih zajednica na Kosovu.
Podsjetimo, bošnjačka zajednica je preko šire vladajuće koalicije PDK-LDK-manjinske zajednice u izvršnoj vlasti zastupljena sa jednim ministrom bez portfelja, tri poslanika u Skupštini Kosova i, od ponedjeljka, jednim zamjenikom ministra. U narednim danima se očekuje imenovanje još jednog zamjenika ministra iz redova Nove demokratske stranke, kao i nekoliko savjetničkih mjesta u više ministarstva Vlade Kosova.