“Obavili smo niz posjeta u prizrensko-dragaškom regionu gdje smo razgovarali sa običnim ljudima, napravili audio i video zapise više svadbi, snimili običajne i svadbarske pjesme, te i zabilježili interesantne etno-folkorne momente koji će biti naučno analizirani, a ujedno i prikazani mojim studentima”, kazala je prof. dr. Laura Olson Osterman, profesorica na “Colorado univerzitetu” (USA)

“Naučno etnološkom institutu Župe, Gore i Podgora” završena je višednevna posjeta poznatih aktivista očuvanja kulture, običaja i jezika, Našinci iz Makedonije i Bugarske; Šerif Ajradinoski i Mehmed Boyukli sa naučnicom dr. Laurom Olson Ostermanovom, profesoricom na Colorado univerzitetu (USA). Njihova višednevna nedavna posjeta Župi, Gori i Podgoru bila je otvorena, te su zainteresirani članovi Instituta-grupe mogli razgovarati na temu etnologije vezane za društveni život ove etničke zajednice koja figurira na podesima Šar planine i vezama sa Našincima iz Makedonije, Bugarske, Albanije, Grčke i Turske.

Direktor Instituta, Raif Kasi, je istakao da “Naučno-etnološki institut Župe, Gore i Podgora“ ima za cilj predstaviti širokom auditorijumu temeljne pojmove etnologije vezane uz društveni život bošnjačke zajednice torbeškog i goranskog porijekla.”

“Uloga Instituta je utemeljenje jednog važnog segmenta u istraživanju, diskusijama, prijedlozima i objavama preko kritičko-analitičkog vrijednovanja, istraživanja etnologije i njene antroploške prirode ovog naroda na geografskim podesima stare Rumelije, NAŠINCIMA iz  Albanije, Makedonije, Bugarske, Grčke i Turske, te i Bošnjacima BiH i  drugih prostora  bivše Jugoslavije; Sandžaka, Crne Gore i drugih, koji se smatraju, također, nasljednicima Bogumila”, kaže Kasi.

POGLEDAJTE: Naučno etnološki institut Župe, Gore i Podgora

Naučnica, profesorica na “Univerzitetu Colorado”, dr. Laura Olosn Osterman, dugi niz godina uporedo uz slavensku kulturu proučava i kulturu Našinaca od Rodopa, Pirina, Drimkola do Šar planine.

“Mi smo obavili niz posjeta u ovim regionima gdje smo razgovarali sa običnim ljudima, napravili audio i video zapise više svadbi, snimili običajne i svadbarske pjesme, te i zabilježili interesantne etno-folkorne momente koji će biti naučno analizirani, a ujedno i prikazani mojim studentima”, kazala je ona.

POGLEDAJTE: Colorado.edu

Dva gosta, Šerif Ajradinoski iz Makedonije i Mehmed Boyukli iz Bugarske, su skoro svoje živote posvetili borbi na očuvanju kulture, jezika i običaja torbeške, to jest pomaške zajednice.

“Za mene kažu da sam ja sam 'najveći Torbeš među Bošnjacima i najveći Bošnjak među Torbešima'”, često ističe Ajradinoski, koji uz Pomake ove narode smatra “jednim sojem”, ali s različitim imenima.

Jedan od osnivača SDA u Makedoniji, lični prijatelj Alije Izetbegovića, književnik Ajradinoski je inače i autor “Torbeške deklaracije”, koautor “Torbeške povelje”, učesnik mnogih naučnih simpozijuma i tribina u zemlji i inozemstvu; zadnji sipozijumi u Bakuu u Azarbejdžanu i Izmiru u Turskoj, publicista i muzičar, autor mnogih poznatih pjesama na makedonskom i bosanskom jeziku, te i jedan od vrsnih kolumnista  u mnogim časopisima i web portalima.

POGLEDAJTE: Denis Demisoski

“Do 2008. godine mi, Pomaci u Bugarskoj, nismo znali da negdje postoji nama sličan narod sa sličinim odlikama u nošnji, običaju, jeziku, kulturi, vjeri, ali i folkoru, kao što je 'šarenje nuse', 'aljinari' (aljištari) i u mnogim sličnim elementima etno-folkora i kulture uopšte”, smatra Mehmed Boyukli, etno-publicista i kolumnista iz Breznice u Bugarskoj. Dodavši da je “mnoge Našince iz regiona upoznao na naučnoj tribini u Strugi, u Makedoniji, 2011. gdje je predstvljena “Torbeška deklaracija”, autora Ajradinoskog”.

POGLEDAJTE: Ой Меxмеде...

Drugi gost iz Bugarske, Mehmed Hadži-Gizdav, je po majčinoj liniji unuk poznatog pomaškog (našinskog) narodnog umjetnika, Mehmeda Karaahmeda, muzikanta, pjevača, fotografa, pehlivana, narodnog borca, autora i glavnog junaka filma "Muška vremena”.

POGLEDAJTE: Mehmed Hadzi GIZDAV ot Breznitsa :) in action

“I pored toga što je moj djeda politički represiran, zatvaran i prebivan, on nije prestajao da pjeva i stvara narodne pjesme sa kojima se zamjerao tadašnjem totalitarnom komunističkom režimu. Sačuvali smo oko 200 njegovih originalnih pjesama iz njegove lične arhive”, kaže Hadži Gizdav.

Našinci, mještani Gore, Župe i Podgora, nisi krili svoju radost ovom posjetom. U međuostalom, najbolje ilustruju riječi člana Instituta Fatira Berzatija:

„Zahvaljujem na pozivu i mogućnostima učestvovanja za sve članove Instituta-grupe u izvrsno i moderno organiziranoj posjeti s vrlo zanimljivim gostima. Organizatoru sve čestitke na odličnom konceptu i organizaciji. Čestitam svima koji su u tome sudjelovali, te želio bih se zahvaliti gostima: Lauri Olsonovoj Ostermanovoj, Šerifu Ajradinoskom,  Mehmedu Boyukliju i svim učesnicima”, kazao je Berzati.

Inače je ova posjeta bila upriličena u privatnoj režiji Insituta a na bazi ranijih prijateljskih veza i inicijative gostiju. Gosti su posebno istakli veliku ljubaznost mještana, pored ostalih mjesta i Restelice, u Gori, u dragaškoj opštini, njihovoj nesebičnoj pomoći na audio-video zapisima, muzičarima braći Muška, mladom piscu i pjesniku Enseru Hodži i Muhi Hodži.