Posjeta dekanu Tehničkog fakulteta

Ministar Rasim Demiri i poslanik Ćerim Bajrami posjetili su dekana Tehničkog fakulteta Univerziteta u Prištini prof. Nasera Kabashija gdje su razgovarali o prijemu bošnjačkih studenata koji su konkurisali i polagali prijemni test na nekoliko fakulteta.

Na Arhitektonskom smjeru, gdje je rezervisano četiri mjesta za bošnjačke studente, konkurisalo je osmero Bošnjaka ali niko nije dobio predviđeni broj poena za prijem. 
U razgovoru sa dekanom Kabashijem dogovoreno je da oni koji su konkurisali u prvom roku ne moraju povlačiti svoja dokumenta i da konkurišu i u drugom roku i da će najvjerovatnije biti primljeni. Dekan je međutim naglasio, s obzirom da je osmero konkurisalo za četiri mjesta na Arhitektonskom smjeru, da bi bilo najbolje da se sami budući studenti dogovore i raspodjele po četvero na oba smjera, na osnovu broja poena koji su ostvarili na objavljenoj listi, jer na Građevinskom smjeru nije bilo prijavljenih iz bošnjačke zajednice.
Također je dogovoreno da posebno treba obratiti pažnju da se na rezervisana mjesta registruju Bošnjaci i pripadnici bosanskog govornog područja na Kosovu, na osnovu niza dokumenata po kojima to administracija na fakultetima može lako utvrditi, uz potvrde koje aplikant obezbjeđuje od relevantnih bošnjačkih institucija na Kosovu.
Ista procedura se odnosi i na sve druge buduće studente na ostalim fakultetima Prištinskog univerziteta koji nisu zadobili potreban broj poena za prijem na rezervisanim mjestima, a taj broj poena je svakako manji nego za aplikante iz albanske zajednice.
Što se tiče opšteg smjera na medicini, s obzirom da je on već popunjen sa predviđenim brojem rezervisanih mjesta za Bošnjake, načelno je dogovoreno kod bošnjačkih predstavnika da se učini još jedan pokušaj u Ministarstvu obrazovanja, ne bi li se lista malo proširila na ovom smjeru za drugi prijemni rok.  
Ministar Rasim Demiri i poslanici Ćerim Bajrami i Duda Balje će narednih dana, pored MONT-a, posjetiti i još neke dekanate fakulteta Prištinskog univerziteta.