Radovi na izgradnji nove školske zgrade u selu Grnčare počeli su ovih dana. Projekat finansira opština Prizren preko nadležnog direktorijata obrazovanja.

Stara školska zgrada u kojoj se trenutno izvodi nastava je u veoma lošem stanju i ne ispunjava ni minimum uslova za normalan rad. Izgrađena je još 1984. godine a na njenoj sanaciji do danas ništa nije uloženo.
Nova školska zgrada će riješiti problem nedovoljnog broja učionica te će u mnogome poboljšati i normalizovati uslove za rad u ovom jednom od največih bošnjačkih sela u opštini Prizren.
Direktor osnovne škole "Grnčare" Alija Fejza kaže da će se sa novom školskom zgradom stvoriti uslovi za kvalitetno izvođenje nastave u ovoj školi gdje se nastava izvodi na bosanskom i albanskom jeziku. 
"Nakon duge i teške borbe za odvajanje škole od matične u Ljubiždi, konačno je došao red na izgradnju nove školske zgrade koja će poboljšati kvalitet nastave na bosanskom i albanskom jeziku u našem selu. Imamo preko 270 učenika u selu, kao i pedeset učenika u isturenom odjeljenju u Novom Selu", kaže direktor Fejza.
Implementacija projekta izgradnje školske zgrade će ići u dvije faze. Za radove u prvoj fazi obezbjeđena su sredstva u iznosu od 150.000 eura, a u drugoj 200.000 eura. 
Radove, nakon dobijanja tendera, izvodi firma "Shqiperoni+Alpina".