Američka ambasadorica na Kosovu Tracey Ann Jacobson posjetila je danas predstavnike Koalicije Vakat u kancelariji ministra bez portfelja Rasima Demirija. Sastanku su pored ministra Demirija prisustvovali i poslanici u Skupštini Kosova Duda Balje i Ćerim Bajrami.

Na sastanku koji nije bio otvoren za medije, od predstavnika Bošnjaka nakon sastanka saznajemo da je glavna tema bila sutrašnje glasanje o ustavnim amandmanima u Skupštini Kosova kojima će biti otvoren put za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine.
Ambasadorica Jacobson je posebno istakla rizike eventulanog neusvajanja amandmana koji bi omogućili osnivanje Specijalnog suda na Kosovu
"Ne krijemo da je interes moje Vlade da se izglasaju amandmani o formiranju suda u kosovskoj skupštini", rekla je ambasadorica Jacobson.
Bošnjački poslanici i ministar Demiri su poslije sastanka izjavili da su na sastanku još jednom podvukli svoje nezadovljstvo tretiranjem problema bošnjačke zajednice na Kosovu od strane kosovskih institucija, kao i nerazumijevanje međunarodne zajednice.
U međuvremenu, kažu da su imali i niz sastanaka i sa premijerom i još nekim visokim dužnosnicima na Kosovu, u vezi svojih prijedloga za ubrzanje rješavanja ovih problema. Ističu da ih je ambasadorica Jacobson upoznala da je o ovim problemima i ona razgovarala sa premijerom Kosova i da će se i dalje razgovarati, te je posebno naglasila da njena Vlada podržava Kosovo samo zato što je multietnička država.  
Predstavnici Bošnjaka kažu da su zatražili konkretnu podršku od Ambasade SAD u vezi pokrenutih pitanja i njiihovih konkretnih prijedloga za rješenja u Supštini Kosova i ministarstvima, počev od decentralizacije, problema u obrazovanju, nostrifikaciji diploma, u informisanju, pa do zapošljavanja pripadnika ove zajednice u institucijama Kosova.
Također, zatražena je pomoć Ambasade SAD i u uspostavljanju kontakata sa vlastima Bosne i Hercegovine u vezi rješavanja pitanja ukidanja viza i slobode kretanja, te da su dogovoreni i budući redovni kontakti.
Bošnjački poslanici su na sastanku kazali da su radi interesa kosovskog društva u cjelini, kao i zasebnih bošnjačkih intresa, te zbog dorinosa i važnosti podrške SAD za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, kao i za Bošnjake uopšte, već donijeli odluku da i njih dvoje glasaju za usvajanje ustavnih amandmana radi formiranja Specijalnog suda na Kosovu.