Maturski test 6. juna

Mladi Bošnjaci na Kosovu na svom maternjem jeziku mogu studirati samo na dva javna univerziteta, ’Haxhi Zeka’ u Peći i ’Ukshin Hoti’ u Prizrenu.

Ipak, iako se radi o univerzitetima, nedovoljan broj smjerova problem je diplomiranim maturantima. Oni koji ne žele studirati biznis ili turizam u Peći, ili edukativni smjer i tehnološke informacije u Prizrenu, upisuju se na ostalim javnim univerzitetima gdje su jedan broj mjesta rezervisana za studente iz manjinskih zajednica.
Elvin Babačić je maturant srednje medicinske škole u Peći i još uvijek nije odlučio na kom fakultetu će nastaviti dalje školovanje. U izjavi za Radio Kosova 2, program na bosanskom jeziku, kaže da bošnjački maturanti na Kosovu imaju jako malo izbora za studiranje na bosanskom jeziku.
"Većina nas ne zna šta će dalje da upiše, neki izbor ovdje nemamo. Raspitaćemo se za fakultete van Kosova. Većina mladih Bošnjaka završava Fakultet Biznisa u Peći. Žalosno je da mi sa završenim medicinskim smjerom upišemo potpuno drugi smjer koji nema veze sa medicinom. Ali nemamo izbora. Ne poznajemo dovoljno dobro albanski jezik da bismo mogli studirati medicinu u nastavi na albanskom jeziku", kaže Babačić.
I maturanti iz Prizrena naglašavaju da im se na Kosovu pruža mali izbor smjerova i većina njih studije nastavlja van Kosova.
Jedna od njih je i Senada Maksuti koja je završila srednju medicinsku školu i studije planira upisati van zemlje.
"Odlična sam učenica i želim da se upišem na medicinski fakult. Zbog jezika sigurno to će biti neka od zemalja u regionu”.
Profesor bosanskog jezika u medicinskoj školi u Peći, Rustem Nurković, naglašava da je za bošnjačke studente loše to što pitanje rezervisanih mjesta za manjine, na fakultetima gdje se izvodi nastava na albanskom jeziku, nije do kraja riješeno. On podsjeća na prošlogodišnji slučaj kada su se na mjesta rezervisana za Bošnjake na Medicinskom fakultetu u Prištini upisali studenti koji nisu imali bošnjačka prezimena.
"Gledao sam spisak studenata i koliko sam mogao vidjeti ni jedan student nije imao prezime tipično za pripadnike bošnjačke zajednice. Loše je što se do kraja nismo izborili za ta rezervisana mjesta i to je sada naš hendikep. Velika je šteta što odličan učenik iz medicinske škole mora da upiše Fakultet biznisa jer su potpuno udaljeni od materije, nisu se tokom srednjoškolskog obrazovanja susrećali sa predmetima koji su osnovni na tom smjeru. Tako da oni zbog promjene programa moraju opet početi iz početka. Ovo su djeca koja zaslužuju mnogo više od onoga što im se nudi", zaključio je profesor Nurković.
Prije upisa na fakultet, maturanti će polagati državni test mature. Da podsjetimo da će oni i ove godine test polagati na osnovu zakona na snazi a koji podrazumijeva da svaki kandidat treba da dobije najmanje 50% poena da bi stekao pravo na srednjoškolsku diplomu. Maturski test će biti održan u junu (prvi dan testiranja 6. juna, a drugi 20. juna) dok za sve one koji ne budu uspjeli da test polože u prvom roku, predviđen je drugi rok koji će biti održan 29. avgusta i 5. septembra. Inače, ove godine državni maturski test polaže oko 32 hiljade maturanata.