Decentralizacija prioritet

Demokratska stranka Bošnjaka na Kosovu saglasnost za prijedlog zakona o Specijalnom sudu uslovljava decentralizacijom, odnosno formiranjem opština u kojima će Bošnjaci biti u većini.

"Iako je zakon o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine vrlo važan za buduće međuetničke odnose na Kosovu, GO Demokratske stranke Bošnjaka donio je odluku da glasanje za ovaj prijedlog zakona uslovi decentralizacijom", izjavio je Rasim Demiri, ministar bez portfelja u Vladi Kosova, gostujući u emisiji "Razgovor" na RTK2.
"O ovoj odluci obavjestili smo predstavnike kosovskih institucija, ali i predstavnike međunarodne zajednice. Tražimo čvrste garancije da će premijer prijedlog vezan za formiranje opština sa bošnjkačkom većinom staviti na dnevni red Vlade", kazao je Demiri.
Specijalni sud bi trebalo formirati, jer bi to omogućilo izvođenje pred lice pravde onih koji su krivi za smrt 100 Bošnjaka nakon ratnih sukoba na Kosovu, smatra ministar bez portfelja.
Za DSB decentralizacija je prioritet, jer bi omogućila rješavanje brojnih problema. Ukoliko do nje ne dođe, Bošnjaka će biti sve manje.
"Zaustaviće se tiha migracija, ali i obezbjediti veća ulaganja u bošnjačke sredine, jer su potencijalnim investitorima potrebne garancije lokalne samouprave", ističe Rasim Demiri.
Emisija "Razgovor” na progamu je večeras u 21h.