Demiri se sastao sa ministricom za dijalog Editom Tahiri

Ministar bez portfelja u Vladi Kosova Rasim Demiri sastao se juče sa ministricom za dijalog sa Srbijom Editom Tahiri. Na sastanku koji je bio iniciran od strane ministra Demirija razgovaralo se o problemu nostrifikacije diploma stečenih na fakultetima u Srbiji.

Naime, dan ranije na sastanku koji su ministar Demiri, potpredsjednica Skupštine Duda Balje i poslanik Ćerim Bajrami imali sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom, spomenuto je da će se u okviru pregovora Priština-Beograd formirati radna grupa u toku sljedećeg mjeseca koja će se baviti pitanjem obrazovanja.
Zbog problema koji i Bošnjaci imaju sa nostrifikacijama, oni su zatražili da u toj radnoj grupi bude i neko od bošnjačkih predstavnika, sa čime se Žbogar složio i obećao da će i on sam uticati na ministricu Tahiri.
Na osnovu ovoga ministar Demiri je od ministrice Tahiri tražio da, kada na dnevnom redu pregovora u Briselu bude došlo pitanje obrazovanja, i neko od bošnjačkih predstavnika u Vladi bude dio te radne grupe.
U nastavku razgovora uslijedilo je pitanje diploma sa master i doktorskih studija. Po ovom pitanju ministrica Tahiri je predložila održavanje zajedničkog satanka i sa ministrom obrazovanja Arsimom Bajramijem. Ministrica je obećala da će biti u stalnom  kontaktu sa ministrom Demirijem, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg rješavanja problema.