Predstavnici Vakata kod specijalnog predstavnika EU

Predstavnici Koalicije Vakat u institucijama Kosova, potpredsjednica Skupštine Kosova Duda Balje, ministrar Rasim Demiri i poslanik Ćerim Bajrami u utorak su u Prištini posjetili specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu Samuela Žbogara.

Predstavnici Bošnjaka su šefa kancelarije EU na Kosovu upoznali sa nekoliko neriješenih problema bošnjačke zajednice u institucijama sistema, odnosno u Vladi Republike Kosova.
Specijalnog predstavnik EU Samuel Žbogar je najviše interesovanja pokazao za način i organizaciju školovanja Bošnjaka u sistemu obrazovanaja Kosova, te su, pored upoznavanja, istaknuti i problemi oko nostrifikacija diploma kosovskih Bošnjaka stečenih na fakultetima univerziteta u regiji, kao i drugi problemi s kojima se suočava obrazovanje na bosanskom jeziku na Kosovu.
Žbogar se saglasio da je najbolje rješenje da svi udžbenici koji nedostaju u nastavi na bosanskom jeziku budu dopremljeni iz Bosne i Hercegovine, dok su predstavnici Vakata istakli da je za ovo potrebno angažiranje MONT-a i odvajanje budžetskih sredstava, odnosno institucionalno rješavanje uvoza udžbenika.
Oko nostrifikacija diploma, Žbogar je obećao pomoć kod Vlade Kosova, odnosno resorne ministrice Edite Tahiri, kao i tretiranje ovog pitanja u pregovorima u Briselu kao jedne od podtema.
Vezano za pitanje decentralizacije, koje je takođe istaknuto u ovom razgovoru, specijalnom predstavniku EU je detaljno pojašnjen problem i iznijeta zamjerka na slabu zaiteresiranost međunarodne zajednice za decentralizaciju i u bošnjačkim sredinama, kao i njihove nebavljenje i pitanjem opšte decentralizacije na Kosovu, gdje bi onda i Vlada Kosova povratno obratila dodatnu pažnju i na ova pitanja, a ne samo na formiranje ZSO.
Predstavnici Vakata su zatražili pomoć i pojasnili institucionalni položaj zahtjeva za buduće bošnjačke opštine na Kosovu.
Formiranje Specijalnog suda je takođe bila jedna od tema razgovora, gdje su bošnjački predstavnici izrazili rezervisanost oko glasanja za ovaj sud u Skupštini Kosova. Naime, iznijete su primjedbe bošnjackih predstavnika - slične kao i u izlaganju poslanika Bajramija u ime grupe 6+ u Skupštini Kosova, tokom nedavne interpelacije premijera Ise Mustafe - oko ograničenog mandata tog suda samo na izvještaj Dicka Martyja, a ne na sve zločine počinjene na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost i počinioca i žrtve, dakle i one uoči rata, tokom rata i one neposredno poslije rata na Kosovu, gdje su stradali i mnogi pripadnici bošnjačke zajednice.
Bošnjački predstavnici su istakli da ostaju pri svojoj rezervisanosti oko njihovih glasova u skupštini, jer se pitanje njegovog formiranja mora riješiti otvaranjem ustava Republike Kosova, odnosno dvotrećinskim glasanjem poslaniika za njegovu promjenu. Oni su istakli da ako već nešto moraju da uslove, onda je mnogo bolje da to sad urade kod formiranje Specijanog suda, nego da to učine kad uskoro dođe na dnevnom redu također otvaranje ustava Kosova zbog promjene zakona o formiranju Oružanih snaga Kosova, jer kod ovog pitanja nema rezervisanosti predstavnika Bošnjaka u Skupštini Kosova, a slično je i kod ostalih poslanika iz parlamentarne Grupe 6+.