Ministar bez portfelja u Vladi Kosova

Radna grupa treba vršiti stalni i direktni pritisak na vladu kako bi se ubrzao proces decentralizacije u sredinama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Ministar bez portfelja u Vladi Kosova Rasim Demiri za naš portal govori o planovima svog kabineta, formiranju opština sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, kao i mogućnostima bavljenja poljoprivredom kao porodičnim biznisom. 
Prošlo je više od tri mjeseca od vašeg imenovanja za ministra bez portfelja u Vladi Kosova. S obzirom na mali budžet s kojim raspolažete i da nemate poseban resor, kojim ste trenutno oblastima i problemima vi i vaš tim posvećeni.
Rasim Demiri: S obzirom da moj kabinet još uvijek nije kompletiran, te da očekujemo preciziranje ciljeva i obaveza od strane Ureda premijera, mogu reći da sam sa svojim saradnicima ostvario značajne rezultate. Uspostavili smo saradnju sa svim značajnim međunarodnim faktorima na Kosovu, počevši od Ambasade Turske, SAD, Norveške, Njemačke, Slovenije... Svima smo potencirali stanje naše zajednice, probleme sa kojima se suočavamo i zatražili njihovu podršku u realizaciji projekata bitnih za našu zajedicu. U periodu koji je pred nama, pokušaćemo da preko određenih ministarstava i međunarodnih organizacija, poput UNDP-a, GIZ-a, TIKA-e, da određenim projektima pomognemo predstavnicima nevećinskih zajednica i naravno bošnjačkoj zajednici u svim regijama gdje oni žive. Ono što u narednom periodu planiramo je angažovanje na rješavanju problema u obrazovanju, a tu je i pitanje decentralizacije koje godinama unazad predstavlja najznačajniji problem koji nas preokupira.
O formiranju novih opština na Kosovu se mnogo pričalo u periodu prije izbora. Šta je sa zahtjevima za formiranje opština sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Gdje je zapelo?
Rasim Demiri: Kao što sam već istakao prioritet nam je decentalizacija, a u cilju efikasnijeg rješavanja ovog pitanja Glavni odbor Demokratske stranke Bošnjaka je na svojoj zadnjoj sjednici donio odluku o formiranju radne grupa koja će se baviti pitanjima oko formiranja buduće opštine Rečane. Radnu grupu čine predstavnici Koalicije Vakat u najvišim zakonodavnim i izvršnim organima vlasti u kojoj će biti kooptirani stranački predstavnici sela iz Župe. Radna grupa je otvorena za komunikaciju i koordinaciju poteza i sa predstavnicima drugih političkih partija, nevladinim sektorom, dijasporom i svim zainteresovanim pojedincima i grupama. Cilj ove grupe je i upravo da se preko nje vrši stalan i direktan pritisak na vladu kako bi se ubrzao proces decentralizacije u sredinama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.
U bošnjačkoj zajednici se u posljednje vrijeme sve veći broj ljudi odlučuje na bavljenje poljoprivredom kao porodičnim bisnisom. S obzirom na male parcele oni ne ispunjavaju uslove za dobijanje subvencija i drugih vrsta pomoći od Ministarstva poljoprivrede. Na koji način im Vlada može pomoći?
Rasim Demiri: Krajevi u kojima naša zajednica živi su veoma pogodni za razvoj poljoprivrede, naravno, da je sve više zainteresovanih porodica za pokretanjem porodičnih biznisa. Kriterijumi za dobijanje grantova od strane Ministarstva poljoprivrede jesu strogi ali su jednaki za sve zainteresovane iz ma koje zajednice oni dolazili. Na kriterijume ne možemo uticati, zato apelujem na porodice da se udružuju, u smislu stvaranja kooperacija da bi lakše mogli ispuniti kriterijume za dobijanje subvencija. U stalnim smo kontaktima i sa organizacijom TIKA, koja je spremna da pomogne u realizciji manjih projekata kojim će se podržati više porodica u oblasitma malinarstva, pčelarstva, ribarstva, itd. Početkom marta posjetio sam i Republiku Tursku gdje sam se susreo sa istaknuim bošnjačkim privrednicima zainteresovanim za ulaganja na Kosovu, a sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja nezaposlenosti.