Na studije prava 25 studenata

Mladi Bošnjaci na Kosovu od ove akademske godine imaju mogućnost da na Univerzitetu AAB u Kosovo Polju upišu studije prava, i da studije pohađaju na bosanskom jeziku.

U ovoj akademskoj godini, upisano je 25 studenata koji dolaze iz raznih krajeva Kosova. 
"Volim društvene nauke, posebno pravo, to me je i privuklo da se upišem, a posebno i to što se nastava izvodi na bosanskom jeziku. Otvaranjem nastave na bosanskom na Pravnom fakultetu stvara se i veći izbor smjerova za studiranje. Inače, uslovi su mnogo dobri, profesori su stručni i vladaju materijom", izjavila je Lejla Čorović iz Dobruše za Radio Kosovo 2. 
Prorektor AAB-a za međunarodnu suradnju, Xhevat Rexhaj kaže da nastava teče u najboljem redu i da je jako zadovoljan dosadašnjim postignutim rezultatima studenata.
"Ovo je prva generacija i mogu reći da su dosadašnji rezultati kod većine studenata veoma dobri, a što daje garancije i za narednu akademsku godinu, i čime se pokazuje visoki stepen razvoja naših studenata", ističe on.
Studije, pored Bošnjaka, pohadjaju i studenti iz ostalih zajednica.
"Mi smo veoma pozitivno iznenadjeni jer nastavu pohadjaju Bošnjaci, Srbi, Crnogorci koji ne samo što zajedno uče, nego zajedno i sa ostalim studentima učestvuju u aktvnostima koje se organizuju, što osim nastave i studiranja, predstavlja još jedan pozitivan efekat ovog projekta i ove ideje", smatra Redžaj.
Kada je riječ o nastavnom kadru, prorektor Redžaj ističe da nema problema po tom pitanju jer osim lokalnih profesora, za potrebe nastave su angažovani i profesori iz regiona.Trenutno je angažovan jedan profesor iz Podgorice, a za narednu akademsku godinu angažiraće se i profesori iz BiH.
Ono što je bitno istaći je da ovaj univerzitet za studente iz manjinskih zajednica ima i program stipendiranja.
"Mi smo prošle godine platili 50 posto troškova studiranja za sadašnu grupu. I sljedće godine će studenti iz manjinskih zajendica imati beneficije, vjerovatno ne u tolikoj razmjeri, ali opet će to biti na visokom noviu, jer nam nije stalo samo do komercijalne osnove”,kaže Redžaj.
Profesor iz Podgovrice, Savo Marković predaje “Historija države i prava”, ističe svoje impresije o organizaci nastave na Univerzitetu, AAB te pozdravlja ideju otvaranja nastave na bosanskom jeziku.
"Radio sam na mnogo univerziteta ali mogu da kažem da je ovo univerzitet koji je najorgnizovaniji, kako u smislu održavanja nastave, ali i u svim ostalim aspektima.On je ustvari organizovan po uzoru na američke kampuse. Inače, ovo je prvi put da sam angažovan u nastavi na Kosovu u poslijeratnom periodu, dok sam prije rata radio ovdje. Mislim da je ideja da se na Univerzitetu AAB počne sa nastavom na bosanskom jeziku dostojna svake pohvale. Jer je ideja jako dobra zbog same intengracije zajednica u kosovsko društvo, zato što sve zajednice trebaju živjeti zajedno. To je nužno. Moderne države se ne mogu zamisliti bez nacionalnih manjina i nema čiste države koja ima samo jadnu naciju”,ističe profešor Marković.
Kada je riječ o državnim univerzitetima, nastava na bosanskom jeziku se izvodi na pećkom Univerzitetu "Haxhi Zeka", na Fakuletu za biznis i na Fakultetu za turizam, dok se pri Univerzitetu "Ukshin Hoti" u Prizrenu nastava na bosanskom odvija na Edukativnom fakultetu i Fakultetu komjuterskih nauka.