Njemačka ambasadorica u posjeti ministru Demiriju

Ambasadorica Njemačke Angelika Viets posjetila je danas ministra bez portfelja u Vladi Kosova Rasima Demirija gdje su u razgovoru istaknuti trenutni problemi kosovskog društva, sa posebnim akcentom na bošnjačku zajenicu.

Ministar Rasim Demiri je ambasadoricu upoznao sa planovima ovog ministarstva i stanju zajednicana na Kosovu, sa posebnim osvrtom na probleme u bošnjačkoj zajednici. 
Razgovaralo se o emigraciji, liberalizaciji viza, decentrazilaciji, o podršci zajednicama u različitim oblastima, naročito u obrazovanju, gdje je istaknuta zainteresovanost za studiranje u Njemačkoj, kao i efikasnije rješenje problema oko studentskih viza.
Ambasadorica je obećala usku saradnju sa ministarstvom i podršku bošnjačkoj zajednici u oblastima poljoprivrede i seoskog turizma, naglašavajući posebne potencijale Kosova u ovim oblastima.
Napomenula je da je njena ambasada otvorila konkurs za podršku mini-projekata iz oblasti tehničke saradnje i da nevladine organizacije mogu do 15. marta konkurisati sa projektima koji ne prelaze iznos od 8 hiljada eura.
Ambasadorica je upoznala ministra Demirija o skorijoj posjeti Kosovu i Prizrenu delegacije iz Bavarske, u cilju sagledavanja stanja i mogućnosti za pomoć građanima Prizrena.
Ministar je tom prilikom zatražio i susret te delegacije sa predstavnicima poljoprivrednika iz bošnjačke zajednice iz regiona Župe i Podgore, kako bi se direktno upoznali sa potencijalima koje ove sredine imaju za razvoj poljoprivrede. 
Zahvalivši se na posjeti i na svemu što je Njemačka uradila za kosovsko društvo, a samim tim i bošnjačku zajednicu, ministar Demiri je od ambasadorice zatražio da se pozitivno riješi pitanje emigranata iz bošnjačke zajednice.