Nakon sporazuma NDS - Merdžan Osmani

Nova demokratska stranka u srijedu je postigla sporazum sa odborikom u Skupštini opštine Prizren, Merdžanom Osmanijem, a o njegovom prelasku u toj stranci, potvrdila je za Radio Kosova 2, program na bosanskom jeziku, predsjednica NDS-a Emilija Redžepi. Mjesto potpredsjednika je završena priča, na tom mjestu će biti Sabina Birdaini, rekla je Redžepi.

Osmani je inače mandat odbornika na posljednjim lokalnim izborima osvojio ispred Centra demokratske unije (CDU), ali je u posljednje vrijeme u gradskoj skupštini djelovao samostalno.
Ona dodaje da je prelazak Osmanija u NDS koristan zbog dugoročnih planova ove stranke. Na taj način, nakon odborničkih grupa PDK-a i LDK-a, NDS će biti najveća odbornička grupa.
"Ono što je najbitnije jeste da će NDS u stratu imati četiri glasa prlikom izbora potpredsjednika opštine Prizren", kazala je ona.
"Mene je najviše zanimalo da Nova demokratska stranka sada bude zastupljena sa tri odbornika u Skupštini opštine Prizren, a naš odbornički klub sada ima četiri odbornička mjesta jer se sa nama nalazi i predstavnik turske KTAP partije", rekla je Redžepi. 
S druge strane, za predstavnike koalicije Vakat prelazak Merdžana Osmanija u NDS je iznenađujući jer, kako kažu, tako nešto nisu očekivali.
Ministar Rasim Demiri iz koalicije Vakat, za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2 kaže da bez obzira što u ovoj situaciji NDS ima više odbornika, oni neće podržati njihovog kandidata prilikom izbora za potpredsjednika opštine.
"Predsjedništvo Demokratske stranke Bošnjaka je nedavno održalo sastanak na kom je donijeta odluka da se napokon riješi pitanje mjesta potpredsjednika opštine Prizren, i tom prilikom smo pozvali sve političke partije koje učestvuju u lokalnoj vlasti da se dogovorimo oko potpredsjedničkog mjesta. Naš je prijedlog bio, i on ostaje, da to mjesto bude rotirajuće na osnovu broja mjesta u Skupštini. Da li će to biti prvo NDS ili Vakat, o tome bi se naknadno dogovorili. Drugačija opcija za nas ne postoji, jedino u slučaju da to bude neka vanstranačka ličnost koja će biti prihvatljiva za sve ostale političke partije pa i za našu”, kazao je Demiri.
Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, u opštinama gdje najmanje deset posto građana pripada nevećinskim zajednicama, jedan od zamjenika gradonačelnika dolazi iz te zajednice. Njega predlaže gradonačelnik opštine i bira se većinom prisutnih članova SO i većinom članova koji pripadaju nevećinskim zajednicama.