U Rečanu je u subotu održana panel diskusija na temu “Migracija u bošnjačkoj zajednici” koju je organizirala nevladina organizacija Equality a finansijski podržala Fondacija “Friedrich Ebert Stiftung”.

U Rečanu je u subotu održana panel diskusija na temu “Migracija u bošnjačkoj zajednici” koju je organizirala nevladina organizacija Equality a finansijski podržala Fondacija “Friedrich Ebert Stiftung”.
Panel diskusiju je vodila Senada Sagdati ispred nevladine organizacije “Equality” a panelisti su bili bošnjački poslanici u Skupštini Kosova Duda Balje, Emilija Redžepi i Ćerim Bajrami.
Poslanik Ćerim Bajrami je naveo nekoliko činjenica u vezi sa iseljavanjem Bošnjaka sa Kosova. 
"Albanci se vjerovatno paralelno iseljavaju u istom procentu kao i Bošnjaci u svim prethodnim fazama iseljavanja. Bošnjaci su samo poslije ulaska KFOR-a na Kosovu imali masovnije iseljavanje u odnosu na Albance. Zadnji talas iseljavanja sa Kosova je najviše pogodio Albance dok su se Bošnjaci odranije već iselili u veilkom broju, pa tako da nema više masovnih iseljavanja, jer i nema ko da se seli."
Bajrami je istakao da se protivi vraćanju svih građana koji su iselili što je njegov lični stav.
"Vlada Kosova ima međunarodne obaveze i ona će prihvatiti povratak iseljenih. Mi poslanici smo slobodniji i ja javno iznosim svoj stav da se protivim prinudnom vraćanju iseljenih".    

Emilija Redžepi je u svojoj diskusiji rekla da ona nije potpisnica rezolucije o spriječavanju ilegalne migracije koju je usvojila Skupština Kosova zato što nisu učestvovali u njenoj pripremi.
“Ja sam bila protiv rezolucije jer ne želim da snosim odgovornost ispred svog naroda za nešto na što nemamo uticaja. U rezoluciji nije bilo nijednog zahtjeva iz bošnjačke zajednice, ni jedna jedina rečenica nije mogla da se ubaci u toj rezoluciji, gdje bi vlada bila odgovorna za proces decentralizacije i veliku nezaposlenost i nepoštovanje zakona o zapošljavanju. Zato ne želim da budem dio te rezolucije i zato nisam potpisnica, bila sam protiv", rekla je Redžepi.
Ona je istakla da sa migracijom nastaju problemi u obrazovanju gdje se smanjuje broj učenika i gdje treba zajednički sa ostalim bošnjačkim zastupnicima raditi na smanjenju kvota za formiranje odjeljenja jer će mnogi prosvjetni radnici ostati bez posla.
Potpredsjednica Skupštine Kosova i poslanica Duda Balje je govoreći o razlozima migracije Bošnjaka rekla da političari ne mogu spriječiti nikoga u namjeri da ode. 
“Ono što u ovom trenutku možemo ponuditi Bošnjacima ovdje je premalo da bismo ih zadržali. Mi političari u ovom momentu ništa ne možemo promijeniti. To ne mogu promijeniti ni velike političke partije”, rekla je Duda Balje.
Govoreći o rezuluciji koju je izglasala Skupština Kosova izrazila je sumnju da će ona nešto promijeniti.
“U svom drugom mandatu u parlamentu usvojeno je oko deset rezolucija i vjerujte da nijedna od tih rezolucija nije ugledala svijetlost dana. Rezolucija je bila politički dogovor vlasti i opozicije i mi se tu ništa nismo pitali, jer su ionako imali dovoljan broj glasova za usvajanje. Ta rezolucija neće ništa promijeniti po pitanju ilegalne migracije”, istakla je Duda Balje.
Ona je, zapitavši zašto ljudi odlaze, rekla da bi i ona napustila Kosovo da se ne bavi politikom. 
Nakon panelista u diskusiju su se uključili i predstavnici bošnjački zajednice na lokalnom nivou kao i predstavnici nevladinih organizacija. Svi su oni istakli da je stanje na Kosovu veoma loše i da pored glavnih socijalno-ekonomskih razloga veliku ulogu u migraciji Bošnjaka ima i loša politička situacija na cijelom Kosovu kao i propusti i nejedinstvo njihovih političkih predstavnika.