Poslije najnovijeg talasa iseljavanja sa Kosova, koje je veoma izraženo i u bošnjačkoj zajednici, Grnčare kod Prizrena je jedino mjesto koje se i dalje odupire tom negativnom trendu.

Iako mještani odoljevaju novom talasu iseljavanja koji je zahvatio Kosovo i opstaju snalazeći se na razne načine, ovo mjesto su skoro uvijek zaobilazile neke kapitalne investicije. Nakon niza godina obećanja svih političkih lidera, tek je ove godine u budžet opštine kao kapitalna investicija uvrštena izgradnja nove škole. 
Do ove školske godine škola u Grnčaru je bila u sastavu matične škole "Ekrem Rexha" iz Ljubižde. Izdvajanjem škole kao zasebne jedinice i postavljanjem za direktora Alije Fejza, otvaraju se mnoge mogućnosti za ovu školu gdje nastavu pohađa 319 učenika.
Stara škola je u veoma lošem stanju te se s nestrpljenjem očekuje početak radova na novom školskom objektu, koji, s obzirom da još uvijek nisu počeli radovi, teško da će biti izgrađen do početka nove školske godine.
Od prije mjesec dana u osnovnoj školi u Grnčaru je otvoreno predškolsko odjeljenje koje pohađa 29 mališana. I dok kod svih drugih škola u bošnjačkim sredinama bilježimo smanjenje broja učenika u predškolskim i odjeljenjima prvog razreda, ovdje to za sada nije slučaj.
Direktor Alija Fejza kaže da je otvaranje predškolskog odjeljenja rezultat mnogobrojnih zahtjeva roditelja.
"Imali smo veliki broj zahtjeva roditelja za otvaranjem predškolskog odjeljenja. Nažalost nismo mogli da startujemo 1. septembra jer nismo ispunjavalji uslove, nije bilo slobodne učionice. Tako da se renoviranjem dvije učionice, koje zbog vlage nismo koristili, oslobodila učionica koju sada koristimo za predškolsko odjeljenje koje radi u dvije smjene. Htio bih ovom prilikom da se zahvalim direktoru Direktorijata obrazovanja Nexhatu Qoqaju, koji nam je izašao u susret i omogućio da sa nastavom krenemo u drugom polugođu“, rekao je direktor Fejza i dodao da će mališanima ovo puno značiti jer će se kroz predškolsko obrazovanje adaptirati na školu i prihvatiti nove obaveze, a igru zamjeniti sistematskim radom.
Vaspitačica Fikreta Jakupi kaže da se, iako učionica nije adaptirana za rad sa predškolskim uzrastom, polako stvaraju uslovi za što uspješniji rad.
"Najvažnije je da kod djece izgradimo osjećaj odgovornosti. Svakako da ne isključujemo igru ali je pomjeramo u drugi plan, jer je neophodna za razvoj brojnih funkcija. Ono što nam je najneophodnije pored uređenja i adaptacije učionice, su razna didaktička pomagala i igračke“, naglasila je vaspitačica Fikreta Jakupi.
Trenutno je 29 mališana podjeljeno u dvije grupe, a po njihovim osmjesima naslućujemo da su spremni da prihvate nove obaveze, za što je potrebna i spremnost roditelja da im u tome na pravi način pomognu i obezbjede uslove za uspješan rad.